Üç Bin Yıllık Höyüğe Asfalt Döküldü!



Van Belediyesi, Urartu döneminden kalma 3 binlik yıllık höyüğe asfalt döktü. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü harekete geçti

3 bin yıllık höyükte arkeolojik kazıların başlatılması planlanırken, belediye bu bölgeye yol yaparak, asfalt döktü. Uygulamaya tepki gösteren Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri, Yolda yapılan çalışmayı durdurduk. Yapılan yol ve asfalt kaldırılarak höyük eski haline döndürülecek” dedi.
 
Yapılan yolun çok gereksiz olduğunu ve ne amaçla yapıldığına anlam veremediklerini belirten İl ve Turizm Müdürü Salih Tatlı, “Höyük üstünde izinsiz bir yol açılmıştır. Üstelik bir de asfaltlama çalışmaları yapılmış. Kültür ve Turizm Bakanlığı kadar, belediye sınırları içinde kalan tarihi alanlardan belediyeler de sorumludur” dedi.


 
YOL ÇALIŞMASI DURDURULDU

Yol çalışması yapılan alanın 1'inci derece tarihi sit alanı olduğunu söyleyen Tatlı şunları söyledi: “Yolun yapımı gelen şikayetler üzerine durduruldu. Ama ne yazık ki durdurma çok geç oldu. Buna da çok üzüldük.  Bizden alınan hiçbir izin talebi yok. Büyük ihtimal höyük eski haline döndürülmeye çalışılacak. Bu yola bakanlık izniyle arkeolojik kazı izni verilmiş bir alan. Bu yıl itibariyle arkeolojik kazıların başlatılması planlanıyordu. Çünkü Van Höyüğü'nün bizim için çok önemi var.  Buradan çıkartılacak bulgular Van tarihi açısından büyük önem taşıyor.”
 
MAHALLELİ İSTEDİ YOL YAPTI

Belediye Fen İşleri Müdürü Orhan Şenkaya ise asfaltladıkları bölgenin araç trafiğine açık bir yol olduğunu ve mahalle sakinlerinin isteği üzerine asfaltladıklarını söyledi. Müze ve Kültür İl Müdürlüğü yetkililerinin isteği üzerine ise çalışmaya son verdiklerini belirten Şenkaya, “Zaten burada daha önce araç trafiğine açın olan bir yol geçiyordu” dedi.