Üç Büyükşehirde Konut Fiyatlarında Neler Yaşandı?



Başkent Ankara, İstanbul ve İzmir satılık ve kiralık konut fiyatlarıyla her dönem gündemdekini yerini koruyor. Emlak yatırımcılarının listelerinin ilk üç sırasında yer alan üç büyükşehirde 2017 yılı içerisindeki satılık ve kiralık konut fiyatlarını mercek altına aldık. Bununla birlikte gayrimenkul bilgi servisi Reidin tarafından hazırlanan ve geçtiğimiz 2016 yılına odaklanan “Reidin 2016 Yıl Ortalama Verileri” çalışmasını da üç büyükşehir için karşılaştırmalı olarak değerlendirdik.

Yeni konutta en uygun fiyat Ankara’da

İstanbul, Ankara ve İzmir için 2017 yılının Ocak-Şubat-Mart aylarını kapsayan üç aylık döneme bakıldığında, konut satış fiyatları İstanbul ve Ankara’da yüzde 2, İzmir’de ise yüzde 3 oranında artış gösterdi. Konut kira değeri açısından incelendiğinde ise, 2017 yılının ilk üç ayında İstanbul ve Ankara’da konut kira değerlerinin değişmediği (yüzde 0), İzmir’de ise konut kira değerlerinde yüzde 2 oranında bir artış yaşandığı görülüyor.

Üç büyükşehir için birinci el konutların satış fiyatı ortalaması metrekare başına; İstanbul’da 8 bin 540 TL, Ankara’da 4 bin 636 TL ve İzmir’de 5 bin 334 TL. Üç büyükşehrin 2017 ilk üç ayındaki ortalama konut yatırımı geri dönüş süreleri (amortisman) ise sırasıyla; İstanbul’da 19,64 yıl, Ankara’da 18,70 yıl ve İzmir’de ise 18,93 yıl oldu.

İzmir, son bir yıllık konut fiyat değişiminde önde

Reidin 2016 Yıl Ortalama Verileri çalışmasına göre üç büyükşehir için konut piyasasında son bir yıllık satış fiyat ve kira değer değişimlerinin yanı sıra amortisman süreleri ve yıllık brüt getiri oranları şöyle şekillendi:

Kaynak: Zingat.com

Reklam Goruntulenme Bolumu