Üç Melekli Cami



Edirne'deki Üç Şerefeli Cami'de bulunan, ''Cebrail'', ''Mikail'' ve ''İsrafil'' adlı melekleri temsil ettiğine inanılan taş sütunlar ilgi görüyor.

Caminin imamı Emin Eneç, uzun yıllardır çok sayıda ziyaretçinin Üç Şerefeli Cami'deki sütunların üç büyük meleği temsil ettiğine inandığını söyledi.

Rivayete göre, II. Murat'ın, Üç Şerefeli Cami'nin açılışından önce caminin merdivenlerinde Cebrail, Mikail ve İsrafil'i gördüğünü, rüyanın anısına merdivenlerin yanlarına üç büyük taş diktirdiğini belirten Eneç, bu bilgiye dair yazılı bir kaynak olmadığını, fakat bu rivayetin günümüze kadar geldiğini söyledi.

Camiye gelen ziyaretçiler arasında bu inancın yaygın olduğunu ifade eden Eneç, caminin en çok ramazan ayında ziyaret edildiğini kaydetti.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Şube Müdürü Necmi Asan da II. Murat tarafından 1438-1447 tarihleri arasında mimar Muslihittin Ağa'ya yaptırılan Üç Şerefeli Cami'nin, Selimiye Camisi yapılana kadar en ihtişamlı yapı olduğunu söyledi.

Selimiye Camisi'nin yapısı, Eski Cami'nin yazısı, Üç Şerefeli Cami'nin ise tamamen mermerden işlenmesiyle tanındığını ifade eden Asan, tarihi yapıların hala ilk günkü ihtişamını koruduğunu bildirdi.

Üç Şerefeli Cami'nin minaresinin 67.62 metre boyuyla Selimiye Camisi'nin minaresinden sonra en yüksek minare olduğunu ifade eden Asan, caminin 6 şerefesi bulunduğunu, bu şerefelerin hepsine ayrı merdivenlerden çıkıldığını söyledi.

Asan, şadırvanlı avlunun Osmanlı mimarisinde ilk kez bu camide kullanıldığını belirtti.