Üç Senede 47.971 Milyar Metreküp Doğalgaz Tükettik

Türkiye’de, 2000, 2001 ve 2002 döneminde toplam 47 milyar 971 milyon metreküp doğalgaz tüketildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, CHP Adana Milletvekili Atilla Başoğlu ile AK Parti Çankırı Milletvekili Hikmet Özdemir’in yazılı soru önergelerini yanıtladı. Güler’in verdiği bilgiye göre, şu anda Ankara, İstanbul (Silivri, Büyükçekmece, Ambarlı, Hadımköy, Pendik, Tuzla, Çayırova), Eskişehir (İnönü), Bursa (Gemlik, Orhangazi, Demirtaş, Gürsu, İnegöl), Kocaeli (Köseköy, Gebze, Dilovası, Darıca, Hereke, Yarımca) ve Adapazarı olmak üzere toplam 6 ilde konutlarda ve sanayide doğalgaz kullanılıyor.

Sadece sanayi sektöründe doğalgaz kullanılan iller ise Tekirdağ (Marmara Ereğlisi, Çorlu, Çerkezköy), Kırklareli (Lüleburgaz, Hamitabat), Bilecek (Söğüt, Bozüyük), Çanakkale (Çan), Kütahya, Yalova (Yeni Karamürsel), Düzce, Zonguldak (Karadeniz Ereğlisi), İzmir (Aliağa, Kemalpaşa, Bornova), Balıkesir (Bandırma), Manisa (Turgutlu, Akhisar). Son üç yıldaki doğalgaz tüketimi 2000’de 14 milyar 566 milyon metreküp, 2001’de 16 milyar 27 milyon metreküp ve 2002’de 17 milyar 378 milyon metreküp olmak üzere toplam 47 milyar 971 milyon metreküpe ulaştı.

DÖRT ÜLKEDEN ALINIYOR

Türkiye’nin, Rusya Federasyonu, İran, Cezayir ve Nijerya’dan doğalgaz satın aldığını belirten Güler, alış fiyatları konusunda soruya, “Anlaşmaların fiyat maddeleri, imza tarihinden sonra anlaşma koşullarına bağlı olarak çeşitli revizyonlara tabi tutulmuş olup, anlaşmalardaki gizlilik maddesi nedeniyle fiyatlar açıklanamamaktadır” yanıtını verdi.

Güler, şunları kaydetti:

“Doğalgaz ithali ile görevlendirilen BOTAŞ Genel Müdürlüğü, çeşitli ülkelerle çeşitli tarihlerde doğalgaz alım anlaşmaları imzalamış olup, mevcut anlaşmalar çerçevesinde sözleşmelerin sona ereceği tarih şöyle: Rusya Federasyonu (Batı) ile 31 Aralık 2011, Cezayir ile 1 Ekim 2014, Nijerya ile 1 Ekim 2021, İran ile 30 Temmuz 2026, Rusya Federasyonu (Karadeniz) ile 1 Ocak 2026, Rusya Federasyonu (TURUSGAZ) ile 1 Ocak 2022, Türkmenistan ile teslimatın başladığı tarihten itibaren 30 yıl, Rusya Federasyonu (TURUSGAZ) ile 20 Nisan 2009, Azerbaycan ile teslimatın başlangıç tarihinden itibaren 15 yıl.”

Bakan Güler, doğalgazın yaygın kullanılmasının sağlanması amacıyla ülke genelinde enterkonnekte gaz sisteminin oluşturulması çerçevesinde Doğu Anadolu, Karacabey-İzmir ve Samsun-Ankara Doğalgaz İletim Hatlarının inşaat çalışmaların tamamlandığı ve bu hatların işletmeye alındığını bildirdi.

Güney ve Güney Batı Doğalgaz İletim Hatlarının inşaat çalışmasının sürdüğünü anlatan Güler, bu hatların 2005 başından itibaren tamamlanacağını, Batı ve Doğu Karadeniz Doğalgaz İletim Hatlarının ise planlama aşamasında olduğunu kaydetti.

Güler, BOTAŞ’ın teknik açıdan 27 kente (Ağrı, Iğdır, Erzurum, Erzincan, Sivas, Yozgat, Kayseri, Kırşehir, Niğde, Aksaray, Konya, Karaman, Samsun, Çorum, Kırıkkale, Amasya, Balıkesir, Manisa, İzmir, Kırklareli, Tekirdağ, Edirne, Kütahya, Bilecik, Uşak, Çanakkale, Düzce) doğalgaz vermeye hazır olduğunu ifade etti.

2006 yılına kadar doğalgaz arzı planlanan 33 kent ise şöyle:

Van, Tokat, Nevşehir, Çankırı, Bolu, Karabük, Zonguldak, Bartın, Burdur, Antalya, Muğla, Isparta, Denizli, Aydın, Afyon, Malatya, Kahramanmaraş, Gaziantep, İskenderun, Adana, Mersin, Osmaniye, Elazığ, Adıyaman, Bayburt, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Giresun, Ordu, Artvin, Ardahan ve Kars.