Uçan Otobüsler Hizmete Giriyor



1 milyardan fazla nüfusu olan Çin, ulaşım sıkıntısını çözebilmek için araçların üzerinden giden “Uçan Otobüs”ü üretti. Fiyatıyla tartışma konusu olan bu otobüsün hizmete girmesiyle Çin trafiğinin rahatlayacağı düşünülüyor. İsmi “Uçan Otobüs” olsa da araç karada, rayların üzerinde gidiyor.

Her sene otomobil sayısı insan nüfusuyla birlikte hızla artış gösteren Çin, 2009 yılında 10 milyonun üzerinde otomobil üreterek, otomobil pazarında dünyanın en büyük ülkesi oldu. 1 milyardan fazla nüfusuyla metro gelişimine rağmen ulaşım sıkıntısını çözemeyen ülke bu sorununu çözebilmek için sürekli yeni projeler tasarlıyor. Çin'in yeni tasarımlarından biri de kara araçlarının üstünden giden bu yeni otobüs.

GÜNEŞ ENERJİSİYLE ÇALIŞIYOR

Shenzhen Hashi Future Parking Equipment Co şirketi, geçtiğimiz Mayıs ayında Pekin Uluslararası İleri Teknoloji Fuarında yeni modeli olan "Uçan Otobüs"ün ilk fotoğraflarını medyayla paylaştı. Güneş enerjisiyle çalışan bu otobüs, heybetli yapısıyla büyük bir tramvaya benziyor. Yerden iki metre yükseklikte bulunan "Uçan Otobüs" yol kenarlarında bulunan rayların üzerinden gidiyor ve arıza yapması gibi zorunlu durumlarda dursa bile trafiğin akışını engellemiyor. Otobüs'ün istasyon durakları da aynı yükseklikte inşa ediliyor. Pekin, şimdiden test için rayları döşenmeye başladı.

4,5 metre yüksekliğe sahip olan ve saatte 60 km hıza ulaşabilen otobüsün 1200 ilâ 1400 arasında yolcu kapasitesi var. Otobüsün hizmete girmesiyle Çin'deki trafik sorununun % 30 - % 40 azalacağı umuluyor. 40 km ray sistemiyle birlikte yaklaşık 500.000.000 Yuan'a (56 milyon Euro) maal olan otobüsün fiyatı tartışma konusu oldu.