''Ucuzlayan Klimalar Vatandaşı Karpuz Alır Gibi Klima Almaya Yönlendiriyor''



TMMOB Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Mete Kalyoncu, ucuzlayan klima fiyatlarının vatandaşı karpuz alır gibi klima almaya yönlendirdiğini, klima alınırken yetkililere danışılması gerektiğini, belirli kriterler göz ününde bulundurularak klima alınması gerektiğini belirtti.

Kalyoncu, yaptığı yazılı açıklamada, vatandaşların ucuzlayan ve çok çeşitli olan klimalar arasından tercihini yaptığını, alışveriş esnasında belirli kriterlerin göz önünde tutulmadığını bildirdi.

Klima alırken ve taktırılırken odanın hacmi ve rengi, odadaki pencere ve kişi sayısı, odanın aydınlatılması, odanın güneş görme oranı ve odadaki ısı yayan cihazlar gibi çok sayıda kriterin dikkate alınması gerektiğini anlatan Kalyoncu, şunları kaydetti:

''Klima alırken dikkat edilecek en önemli etkenlerden birisi de klimanın alındığı firmanın güven veren, sürekli bir firma olması ve yetkili servisinin bulunması ve yaygın olarak hizmet verebilmesidir. Vatandaşlarımızın, ucuz olarak yurt dışından ülkemize getirilen ve herhangi bir güven vermeyen, garanti belgesi düzgün olmayan, yetkili servisi bulunmayan ürünlerin alımından, ileride mağdur olmamaları için uzak durmaları gerekmektedir. Klima modelinin ve kapasitesinin seçiminde kullanılacak mekânın hacmi, odanın estetiği, yerleşim ve hava hareketinin uygunluğu büyük önem taşır. Odadaki kişi yoğunluğu, pencere sayısı, pencerelerin gölgeli olup olmadığı, elektrikli cihazların yerleşim durumu ve sayısı, odanın güneş alma durumu, bina izolasyonu da klima taktırılırken dikkat edilmesi gereken ayrıntılardır. Klima takılacak iş yeri ya da evlerdeki enerji sarfiyatı hesaplanarak, bir makine mühendisinin klima takılacak yeri inceleyip hazırladığı rapor doğrultusunda önerilen en uygun klimanın en uygun yere takılması sağlanmalıdır. Klima alınırken mutlaka bir bilene danışılması gerekir. Ucuzlayan klimalar vatandaşı karpuz alır gibi klima almaya yönlendiriyor. Klima alırken bir bilene danışarak belirli kriterlere göre klima alın''.

Kalyoncu, kaliteli bir klima için vatandaşların milyarlarca lira para ödediğini, yanlış tercihlerden dolayı aldıkları ürünlerin amacını yerine getiremediğini, klimanın uzun ömürlü olması ve sıhhatli çalışması için klimayı alırken dikkat edilecek ayrıntıların yanı sıra, kullanımına da özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı.