UIA 2005 İstanbul Kongresine Doğru Türkiye Kongreleri

İZMİR KONGRESİ SONUÇ BİLDİRGESİ (22-23 EKİM 2004)

"TARİHİ KENTLERDE BÜYÜME ve MİMARLIK"

Mimarlar Odası'nın 2005 Yılı Temmuz ayında İstanbul'da ev sahibi olacağı Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA)- Dünya Mimarlık Kongresi'ne ulusal katılımın güçlendirilmesi ve aynı buluşmada ağırlıklı olarak ele alınacak "Kentler ve Mimarlık" konusunda ülkemiz gerçeklerine bağlı değerlendirmelerin yurt düzeyinde de gündeme getirilmesi için düzenlenen Türkiye Kongreleri'nden üçüncüsü 22-23 Ekim 2004 günlerinde İzmir'de gerçekleştirildi.

İzmir Kongresi'ne, İzmir'in önceki valilerinden, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Sayın Kemal Nehrozoğlu da onur konuğu olarak katıldı ve bir konuşma yaptı. İzmir, Denizli, Balıkesir Valileri ve İzmir Büyükşehir, Denizli, Balıkesir ve Çanakkale Belediye Başkanları ile Dokuz Eylül Üniversitesi'nin ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nün yöneticileri ve üyeleri katılımcılar arasında yer aldılar.

Mimarlar Odası'nın İzmir, Denizli, Balıkesir ve Çanakkale Şubelerinin ev sahibi oldukları İzmir Kongresi'nin teması, bu etkinliklerle ilgili Ulusal Eşgüdüm Komitesi ve Tematik Danışma Kurulu'nca; "Tarihi Kentlerde Büyüme ve Mimarlık" olarak belirlenmişti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'yla birlikte İzmir ve Denizli Valilikleri; İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Çanakkale Belediyesinin destekleri, VASCO Turizm ile MAVİ KALE guruplarının da sponsorluk katkılarıyla gerçekleşen kongrenin ilk gün oturumları Atatürk Kültür Merkezi'nde, ikinci gün oturumları ise Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi'nde yapıldı.

Mimarlar Odası yöneticileriyle birlikte bölge mimarlarının ve ilgi duyanların oluşturdukları yaklaşık 550 kişilik buluşmada İzmir'deki tarihten gelen, cumhuriyet dönemine ait ve çağdaş mimarlık örneklerinin görülmesini içeren kent gezisi de gerçekleştirildi.

Bildirgenin devamı ektedir.