UIA 2005'e Doğru Mimarlık Öğrencileri Buluştu




Uluslararası Mimarlar Birliği(UIA)'nin İstanbul'da yapılacak olan 22. Dünya Kongresine hazırlık sürecinde Türkiye mimarlık öğrencileri de yer alıyorlar. Mimarlık öğrencilerinin ilk toplantıları 8 Ocak günü Bahçeşehir Üniversitesi'nin Beşiktaş Kampüsü'nde yapıldı.


Uluslararası bir platform olan UIA 2005 İstanbul Kongresi, ileride meslektaş olacak Türkiye Mimarlık Öğrencilerinin tanışmaları ve kaynaşmaları açısından da önem taşıyor.


Türkiye Mimarlık Öğrencileri Buluşması, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi adına Şube Genel Sekreteri Günhan Danışman, ardından da Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erhan Balkan'ın açılış konuşmaları ile başladı.

Program UIA tanıtımının yapılması ile devam etti. "UIA 2005 İSTANBUL Süreci" panelinde, UIA 2005 İstanbul Kongre Genel Sekreteri Fatih Söyler ve UIA 2005 Kongre Mali ve İdari İşler Yöneticisi Şefik Onat, konuştular. Konuşmacılar, kongre sürecinde öğrencilerin nasıl katkı koyabilecekleri konusunda bilgi verdiler. Panel, UIA Kongrelerinde bir ilk olarak gerçekleşecek Uluslararası Mimarlık Öğrencileri Forumu'nun moderatörü Müge Belek'in açıklamaları ve Kongre tanıtım filminin gösterimiyle sona erdi.

Programın öğleden sonraki bölümünde, Mimari Stajda Rotasyon (MSR) Okul Koordinasyonlarından İlker Ertuğrul (MSGSÜ), Ahsen Turan (Trakya Üni.) ve Faruk Duha Erhan (Bahçeşehir Üni.) tarafından MSR Programı ve UIA 2005 İSTANBUL sürecinde mimar adaylarının çalışmalarından, MSR sisteminden ve MSR süreci hakkında açıklamalar yapıldı.
Ulusal Mimarlık Öğrencileri Buluşması 9.5 organizatörleri tarafından yapılan kısa bir bilgilendirmenin ardından soru - cevap bölümü ve programın ikinci bölümünde yapılacak olan atöyle çalışmalarının yürütücülerinin tanıtılması ile programın ilk bölümü tamamlanmış oldu.

Kongre çerçevesinde açılan "Aşırı - Extreme" öğrenci yarışmasının konusundan yola çıkarak oluşturulan atölyeler; Aşırı Zaman, Aşırı Düğüm, Aşırı Kaos, Aşırı Şeffaf, Aşırı Engel, Aşırı Su, Aşırı Tarih, Aşırı Doku, Aşırı Yığın, Aşırı Kolay olmak üzere 10 başlık altında yapıldı.

Atölye çalışmaları sırasında bir yandan da gün boyu devam eden etkinlerden ve atölye çalışmaları sırasında çekilen fotoğraf ve filmlerin sunumu da yapıldı. "Aşırı zevkli", "aşırı tempolu" geçen atölye çalışmalarının sonucunda her grup, çalışmalarını diğer gruplarla paylaştı.



Öğrenciler günün sonunda, bu tip atölye çalışmalarının Türkiye mimarlık öğrencilerini, dünya mimarları ve mimarlık öğrencilerine tanıtma şansı yarattığını belirttiler.