Ukrayna’ya Enka’dan Beş Yıldızlı Stat



Ukrayna’nın başkenti Kiev’in 700 kilometre güneydoğusunda ağır sanayi şehri Donetsk’te, Türk inşaat şirketi Enka tarafından yapılan ve Avrupa’nın en iyi stadyumlarından biri olarak gösterilen Donbass-Arena dün akşam görkemli bir törenle açıldı

Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki Donbass-Arena stadının açılışı Şahtyor Donetsk Futbol Kulübü’nün Başkanı Rinat Ahmetov tarafından gerçekleştirildi. Tatar asıllı Rinat Ahmetov, açılıştaki konuşmasında “Bu stat sizin tarafınızdan ve sizler için yapıldı” dedi. Açılışa katılan Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko bu stadın bütün Ukrayna için çok güzel bir hediye olduğunu belirtti.

Ukrayna Parlamento Başkanı Vladimir Litvin ise bu stadın inşaatını Ukrayna’nın kapasitesinin bir göstergesi olarak niteleyerek, ülkedeki zorluklardan şikâyet edenlere bu yeni stada bakmalarını önerdi. Rusya yanlısı Bölgeler Partisi Lideri Viktor Yanukoviç de partisinin kalesi Donetsk’te kurulan statta yaptığı konuşmada, bir zamanlar statların çok küçük olduğunu ve stada giremeyen Rinat Ahmetov’un dahi maçları stat dışından izlediğini anlatarak, Ahmetov’a ve onun ebeveynlerine teşekkür etti.

400 milyon dolara mal oldu

UEFA standartlarına göre “Elit” (beş yıldızlı) kategorisinde olan 50 bin kişilik stadyum, Avrupa’nın en iyi stadyumlarından biri olarak nitelendiriliyor ve Doğu Avrupa’nın ilk beş yıldızlı stadyum olarak adlandırılıyor. Donetsk’teki stadyumun inşaatı, 2004 yılında inceleme çalışmaları ile başladı. 2006 yılında ise ilk temel çalışmalarına geçildi. Bu devasa projeyi Türk firması Enka üstlendi. Stadyumun kendisi 360 milyon dolara mal olurken çevre düzenlemesi için de ayrıca, yaklaşık 40 milyon dolar harcandı.