Karaya Yakın Faylar Tedirgin Etti

Bilim insanları, araştırma sonuçlarının yorumlanması için henüz erken olduğunu söylediler.

Urania gemisinin yaptığı ön araştırmanın sonuçları tartışma yarattı. Bölgede yaşayan yurttaşlar tedirgin olurken uzmanlar, bu verilerin yeni olmadığını, karada faylar bulunduğunun bilindiğini söylediler. Canlı fayların ana fayla ilişkisinin incelenmesinin önemine dikkat çeken uzmanlar, bunun için araştırmanın sonuçlanması gerektiğini vurguladılar.

Çekmece açıkları ile Adalar'ın güneyinde ve doğusunda Tuzla'ya doğru olan kıta sahanlığında tespit edilen canlı faylar, özellikle bu bölgede yaşayan yurttaşları tedirgin etti.

Bilim insanları ise verilerin yorumlanması için henüz erken olduğunu belirterek asıl konunun depremin yaratacağı zararları azaltmak olduğuna dikkat çektiler. Marmara Denizi'nde Kuzey Anadolu Fayı'nın (KAF) dışında, Marmara'nın kuzey kıta sahanlığında karaya yakın faylar bulunup bulunmadığını belirlemek amacıyla Urania gemisinin yaptığı ön araştırmanın sonuçları tartışma yarattı.

TEHLİKE SÜRÜYOR

Uzmanlar, bu verilerin yeni olmadığını, karada faylar bulunduğunun bilindiğini söylediler. Canlı fayların ana fayla ilişkisinin incelenmesinin önemine dikkat çeken uzmanlar, bunun için araştırmanın sonuçlanması gerektiğini kaydettiler. İstanbul için deprem tehlikesinin hâlâ sürdüğünü dile getiren uzmanlar, küçük fayların deprem riskine yeni bir şey katmayacağını ifade ettiler. Uzmanlar, fay tartışmalarının yerine deprem zararlarının en aza indirilmesi için çalışılması gerektiğini vurguladılar.

TSUNAMİ RİSKİ VAR

Urania gemisinin 9-17 Eylül arasında yaptığı çalışmalar sırasında Silivri'den Küçükçekmece kıta sahanlığına kadar olan bölgede ana faydan ayrılıp karaya doğru gelen önemli boyut ve nitelikte hiçbir fay bulunmadı.

Adalar'ın güneyinde ve doğusunda Tuzla'ya doğru olan alanda kıta sahanlığı üzerinde canlı faylar tespit edilirken olası bir depremin bu bölgede daha şiddetli hissedileceği kaydedildi. Ayrıca bu canlı fayların deniz tabanında göçmeye yol açması halinde Marmara Denizi'nde tsunami oluşabileceği belirtildi.

17 Ağustos 1999 depreminde büyük hasar gören Avcılar'ın kıta sahanlığında ayrı bir fay bulunmadı.