Ulaşılabilirlik Bölgesel Paylaşım Toplantıları'nın Kayseri Ayağı Yapıldı



'Ulaşılabilirlik Bölgesel Paylaşım Toplantıları'nın üçüncüsü İç Anadolu Bölgesi için Kayseri’de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Türkiye Belediyeler Birliği işbirliğinde 28 Ocak Cumartesi günü Kayseri Hilton Oteli'nde gerçekleşti. Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Genel Sekreter Yardımcısı Cevdet Sökmen’in açılış konuşmalarını yaptığı toplantı, İç Anadolu Bölgesindeki vali yardımcıları, belediye başkanları, belediye başkan yardımcıları ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri'nin katılımıyla gerçekleşti.

Türkiye'de 8.5 milyon engelli yaşıyor

Toplantıda konuşan Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Genel Sekreter Yardımcısı Cevdet Sökmen, engellilerin toplumun bir parçası olduğunu hatırlattı. Ülkede 8.5 milyon engellinin yaşadığını ifade eden Sökmen, engelli vatandaşlar için gerekli tedbirlerin alınmasında ilgili kamu kurum ve kuruşlarına görevler düştüğünü kaydetti. İyi uygulama örneklerinin paylaşılması ve yaygınlaştırılması için bu paylaşım toplantılarının önemli olduğunu söyledi. Sökmen, "Engelli bireylerin sorunlarının çözümü, hepimizin sorumluluğundadır. Bu topyekûn bir bilinçlenmeyi gerektirir. Engelli olmak bir eksiklik değildir. Yetir ki sevgi ve duygu engelli olmayalım" dedi.



Öncelikli gündem ulaşılabilirlik

Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi ise, öncelikli gündemin ulaşılabilirlik olduğunu belirterek, 2005 yılında çıkan Özürlüler Kanunu’nun herkese bu konuda büyük sorumluluklar verdiğini söyledi. Çiftçi, “Bu mevzuat düzenlemeleri ile yerel yönetimlere büyük görevler düşmektedir. Kamuya açık ve kapalı alanlar ile toplu ulaşım araçlarının özürlülerin de kullanımına uygun hale getirilmesi için kanun ile verilen süre Temmuz 2012’de doluyor. 6,5 yıldan bu yana ulaşılabilirlik konusunda tamamlanamayan çalışmaların kalan 6 ayda tamamlanabilmesi için bilgi desteği vermeye çalışıyoruz.” dedi ve ulaşılabilirlikte gerekli çalışmaları yapmayan yerel yönetimlerin Temmuz 2012’den sonra özürlülerle yasal olarak karşı karşıya geleceklerini de sözlerine ekledi.



Toplantının sabahki oturumunda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakanlık Müşaviri Ayhan Metin’in başkanlığında Türkiye’de Ulaşılabilirlik Mevzuatı, Ulaşılabilirlik Kavramı ve Önemi, Binalarda ve Açık Alanlarda Ulaşılabilirlik konuları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulama örnekleri sunumları yapıldı.



Toplantının öğlenki oturumu Çevre ve Şehircilik Bakanlığının İmar yetkileri hakkında bilgi verildikten sonra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Uzmanı Dr. Deniz Çağlayan Gümüş’ün Ulaşılabilirlik Tespit Formları hakkındaki bilgilendirme sunumu ile tamamlandı. Daha sonra Kayseri’de yapılmış olan uygulamaların incelendiği teknik gezi yapıldı. Teknik gezi çerçevesinde Kayseri Meydanı, Kayseri Raylı Sistemi (KayseRAY) ve Kadir Has Stadyumu incelendi. İncelemede doğru, güzel, eksik ve yanlış uygulamalardan bahsedildi.



Diğer bölgelerde yapılacak toplantı programı ve tarihleri

Karadeniz Bölgesi - Trabzon / 18 Şubat 2012
Güneydoğu Anadolu Bölgesi - Diyarbakır / 3 Mart 2012
Ege Bölgesi - İzmir / 17 Mart 2012
Doğu Anadolu Bölgesi - Erzurum / 24 Mart 2012