"Ulaşım, Tüm Türlerin Bütüncül Olarak Ele Alınmasını Gerektiriyor"



Sürdürülebilirlik kavramı ile birlikte gündeme gelen temel başlıklardan biri ‘ulaşım’… Antalya Büyükşehir Belediyesi ise Türkiye’de sürdürülebilir ulaşım alanında adım atan belediyelerden biri. Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Dairesi Başkanlığı’ndan Sevcan Atalay, Antalya Belediyesi’nin ‘bütünleşik ulaşım’ başlığı altında gerçekleştirdikleri çalışmaları yapi.com.tr’ye anlattı.

Antalya bütünleşik ulaşım konusuna nasıl yöneldi?

Yerel yönetim değişiklikleri genellikle beraberinde ulaşım politikalarının değişimini de getiriyor ya da bu değişim umuluyor. Bu anlamda Antalya’da da bir değişim yaşandı… Neler yapılabileceği tartışılırken ilk etapta Antalya Ulaşım Ana Planı ile ilgili kararlar alındı. Mevcut yerel yönetimin yaya ve bisikletli ulaşımına ciddi şekilde öncelik vermesi ‘bütünleşik ulaşım’ konusuna eğilmemizde büyük önem taşıdı. Bu noktada EMBARQ Sürdürülebilir Ulaşım Derneği’nden Sibel Bülay ile tanıştık.

Sunumda da bahsettiğim gibi Yaya ve Bisikletli Planı, Toplu Taşıma Hatlarının Yeniden Yapılanma projesi çerçevesinde ortaya çıktı. Ulaşım, tüm ulaşım türlerinin bütüncül bir şekilde ele alınmasını gerektiriyor, bu nedenle de toplu taşıma planı hazırlanırken bisiklet ve yaya planını da beraber hazırladık.

Bildiğiniz üzere insanlar yolculuklarının bir noktasında mutlaka yaya olarak hareket ediyorlar. Dolayısıyla yaya entegrasyonunu sağlamak büyük önem taşıyor. Bu çerçevede neler yaptınız?

Öncelikle toplu taşıma hatlarında, bisikletliler ve yayalar için düzenlemeler yaptık. Bu bağlamda toplu taşıma hatlarının yeniden düzenledik ve toplu taşıma hatlarına entegre bisiklet ile yaya aksları oluşturduk.

Biz; yaya, toplu taşıma, özel oto, bisiklet olmak üzere bütün türler bütüncül olarak planlanırsa ulaşım sisteminde bir adım ileriye gidilebileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle Ulaşım Ana Planı’nı bu bağlamda oluşturduk, ana plan çalışmaları hala devam ediyor onun da kısa bir süre içinde neticeleneceğini umuyoruz.

Ulaşım Ana Planı’nda şimdiye kadar Türkiye’de hiç yapılmayan bir şeyi yapmayı amaçlıyoruz. Modelimizde bir bisiklet modülü bulunuyor; bisiklet sistemini de modellemeyi planlıyoruz. Planın ilk aşamasında bu modellemeyi sunmayacağız ama ilerleyen aşamalarda, belki de Türkiye’de ilk defa bisiklet sistemi modeli oluşturulmuş olacak.

Bu çerçevede yerel yönetim olarak Antalya için nasıl bir vizyona sahipsiniz?

Öncelikle bahsettiğim planların ve bisiklet yollarının tamamlanması gerekiyor. Plan kapsamında yeni yapılan her yol için bisiklet yolu tanımlanıyor, dolayısıyla yeni gelişme alanları da dahil olmak üzere tüm Antalya için entegre bir bisiklet ulaşımı öngörüyoruz. Söz konusu bisiklet yollarının yapılması, bisiklet kullanıcılarının taşıt trafiğinden ve yaya kaldırımlarından sıyrılıp kendi yollarında gitmelerini ve o alanda talebin artmasını sağlayacak. Bu da bütünleşik ulaşım konusundaki çalışmaların olumlu yönde sonuç vermesini sağlayacak.

Son olarak Antalya Belediyesi engellilere dair nasıl bir vizyona sahip?

Engelli erişimi bütünleşik ulaşım bağlamında çok büyük önem taşıyor. Bu konuda bir takım somut uygulamalara başladık; sinyalizasyon sistemine engelli uyarıları konuluyor ve pek çok kavşakta uygulaması yapıldı. Önceden engelli rampalarımız hiç bulunmuyordu, onlar da yapılıyor. Yeni yapılan bisiklet yolları ile birlikte bütün caddelerde engelliler için ayrı bordürler ve yürüme yolları yapılıyor ve bu sistem yeni yapılan her caddede uygulanıyor.