Ulaştırma Altyapı Yatırımları için Dev 'Havuz' Hesabı Kuruluyor



Karayolları Genel Müdürlüğü'nü geçen yıl devralarak ulaştırmayla ilgili tüm birimleri bünyesine toplayan Ulaştırma Bakanlığı, yeni köprü, otoyol, hızlı tren, Marmaray gibi ulaştırma altyapı yatırımlarına finansman sağlamak amacıyla dev bir havuz hesabına kavuşuyor. Ulaştırma Bakanlığı'nca hazırlanan düzenleme, AKP'li Mustafa Açıkalın imzasıyla yasa teklifi olarak TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Bugün gönderilecek
Bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek yasa teklifine göre, ulaştırma altyapı yatırımlarına ilave kaynak temin etmek üzere Merkez Bankasında bir hesap açılacak. Hesapta toplanacak parayla karayolu, demiryolu ve hava meydanlarının yapımı, bakımı ve onarımına ilişkin projeler finanse edilecek. Bu projeler içerisine yeni yapılacak köprü ve otoyollarla hızlı tren projeleri ve Marmaray projesi de bulunuyor.

Merkez Bankası'nda oluşturulacak hesaba çeşitli kaynaklardan para aktarılacak. Bu çerçevede, Ulaştırma Bakanlığı ve bağlı kuruluşlara ait şirketlerle varlıkların özelleştirilmesinden elde edilen gelirlerin yüzde 90'ı söz konusu hesaba aktarılacak.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürülüğü'nce yap-işlet-devret yöntemiyle yapılan başta Atatürk, Esenboğa, İzmir ve Antalya hava limanları olmak üzere, hava limanlarından ele edilen kira gelirlerinin tamamı da bu havuzda toplanacak. Köprü, otoyol ve diğer karayolu geçiş ücretlerinden elde edilen gelirlerin yüzde 90'ı ve özelleştirilen araç muayene istasyonlarından elde edilen gelirden hazineye düşen payın yüzde 90'ı da her ay Merkez Bankası'ndaki hesaba aktarılacak.

Bunların dışında, Telekomünikasyon Kurumu'nun her üç ayda bir giderlerinin karşılanmasından sonra kalan miktarın yüzde 80'i ile kurum tarafından yapılan her türlü yetkilendirme bedelinin yüzde 90'ı, yetkilendirilen telekomünikasyon şirketlerince doğrudan Merkez Bankası'ndaki hesaba yatırılacak. Ulaştırma Bakanlığı bütçesine konulacak yatırım ödenekleriyle genel bütçeden gerektiğinde yapılacak aktarmalar da bu hesapta toplanacak. Öte yandan, daha önce özelleştirilen TCDD'ye ait limanların özelleştirilmesinden elde edilen gelirlerden Hazine hesaplarında tutulan paranın tamamı da, hiçbir kesintiye tabi tutulmadan söz konusu hesaba aktarılacak.

Denetimi YDK yapacak
Karayolları Genel Müdürlüğü, Devlet Hava Meydanları İşletmesi ve TCDD Genel Müdürlüğü, yapacakları yatırımlarla ilgili harcama yaptıkça Ulaştırma Bakanlığı'na bir yazıyla başvurarak para talep edecekler.

Bu şekilde aktarılacak paralar, bütçe gelir ve gider hesaplarıyla ilişkilendirilmeksizin sadece yazı konusu projeler için kullanılacak.

Bütçeden yapılan harcamalarla ilgili denetim yetkisi normalde Sayıştay'a ait bulunuyor. Ancak Ulaştırma Bakanlığı bütçesindeki yatırım ödeneklerinin de aktarılacağı söz konusu hesaptan yapılacak harcamaların denetimi sadece Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu tarafından yapılacak. Edinilen bilgiye göre muhalefetten bu konuda yoğun eleştiri gelmesi bekleniyor.