"Ülkemizdeki Binaların %5,6'sı TS 825-Binalarda Isı Yalıtım Kurallarına Uygun"



4. Uluslararası Yapı Fiziği Konferansı kapsamında, İstanbul Teknik Üniversitesi Taşkışla Yerleşkesi’nde düzenlenen "Sıfır Enerjili Yeşil Binalara Doğru Türkiye Gündemindeki Sorunlar" başlıklı konferansın ikinci oturumunda konuşan İZOCAM Teknik Pazarlama Müdürü Dr. Kemal Gani Bayraktar, "Termal kamerayla sokağa çıkarsanız, binalarımızın çoğunun enerji savurgan olduğunu görürsünüz" dedi.

Bayraktar, sözlerine şöyle devam etti: "2000 yılında Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), ruhsat sayısına göre gerçekleştirdiği 4. Bina Sayımı sonuçlarına göre ülkemizde toplam 8.063.646 bina, 16.235.830 konut bulunmaktadır. Ülkemizdeki konutların sadece %10,2'sinin çatısında ısı yalıtımı, %6’sında merkezi ısıtma sistemi vardır, %13’nün pencereleri çift camlıdır. 2000 yılında açıklanan bina sayımı sonrasında, 2000 yılından 2007 yılı sonuna kadar kullanım izni verilen toplam bina sayısı 511.757, konut sayısı ise 1.848.547 olmuştur. Binalarda ısınma amaçlı enerji tüketiminin sınırlandırılmasına yönelik olarak hazırlanan TS 825 'Binalarda Isı Yalıtımı Kuralları' standardı uyarınca, sadece 14 Haziran 2000 tarihinden sonra yapılan binalarda ısı yalıtımı yapılması zorunludur. Dolayısıyla istatistiki veriler ışığında; iyimser bir tahminle ülkemizdeki toplam bina stoğunun %5,6’sı, toplam konut stoğunun ise %10,2’si TS 825-Binalarda Isı Yalıtım Kurallarına uygundur."

Konferansta söz alan bir diğer isim BASF Yapı Kimyasalları Pazarlama Direktörü Galip Sayıl da konuşmasına BASF’i tanıtarak başladı. Sayıl, BASF Türkiye İş Merkezi’nin Kuzey Afrika ve Ortadoğu’yu yöneten bir birim olduğunu ve bu nedenle Türkiye’nin BASF için ayrı bir önemi olduğunu belirtti.

Küresel ısınmanın önemli nedenlerinden biri olan sera gazı salınımlarına da değinen Galip Soysal, "İnsanlık bu sorunun üstesinden gelmek için birlikte çalışmak ve sera gazı emisyonlarını azaltmak sorundadır. BASF, bu sorunun küresel bir stratejiyle aşılabileceğine inanmaktadır. BASF, Kyoto protokolünü desteklemekte ve Türkiye’nin de bu protokolü imzalamasını olumlu bir gelişme olarak değerlendirmektedir. Bu konuda üzerine düşen görevi yerine getirmek için çaba gösteren BASF, tüm operasyonlarında ortaya çıkan sera gazı emisyonunu iyileştirme politikalarını devreye sokmuştur" dedi.

İZODER Genel Koordinatörü Ertuğrul Şen ise, Türkiye’nin her yıl artan enerji ihtiyacına dikkat çekerek şu bilgileri verdi: "2008 yılında yaklaşık olarak 110 milyon ton eşdeğer petrol enerji tüketmiş bulunmaktayız. Tüketilen enerjinin %75’ini dışarıdan alarak, 50 milyar dolar civarında döviz ödemesi yaptık. 2008 yılında ihracatımız ise yaklaşık 170 milyar dolar civarında. Bunun 50 milyar dolarını sadece enerji için harcadık".