Ülkenin Her Yerinde 'Ekolojik Yıkım' Var

Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi de hafta sonunda genel kurulunu gerçekleştirildi. Çevre Mühendisleri Genel 8. Olağan Genel Kurulu, İzmir Tabip Odası Orhan Süren Toplantı Salonu'nda yapılan genel kurulda açılış konuşmasını yapan ÇMO İzmir Şube Başkanı Faruk İşgenç, yaşanan sürecin çevre açısından iç açıcı olmadığını belirtti.

Son yıllarda kentsel ve kırsal alanlarda yaşanan çevre sorunlarının giderek ekolojik yıkımlara dönüştüğünü ifade eden Faruk İşgenç, "Tüccar siyasetinin yol açtığı ekolojik yıkımı bugün ülkemizin her noktasında görmek mümkündür. Bu anlayışın yansımalarını Bergama, Efemçukuru, Eşme, Kozak Yaylası ve Kaz Dağları'ndaki altın madenciliğinde, yapılmak istenen nükleer santrallarda, 2B yasasında, kuruyan, göllerde, sulak alanlarda, susuz kalan şehirlerde görmemiz olası" diye konuştu.

Bu anlayışın doğada kirlenmeye, ekonomide yoksullaşmaya, toplumda yozlaşmaya ve siyasette dışa bağımlılığa neden olacağını söyleyen İşgenç, çalışma dönemleri boyunca bölgesel ve ulusal çevre sorunlarına yönelik tespit ve çözüm önerilerini çeşitli platformlarda kamuoyu ile paylaştıklarını vurguladı. İşgenç, oda olarak en önemli görevlerinin çevre mühendisliğini çevre sorunlarının tespit ve çözümünde daha etkin bir konuma getirmek ve bu alanda kullanılacak kamu kaynaklarının en verimli şekilde kullanılmasını sağlamak olduğunu sözlerine ekledi.

Şube çalışmalarında titizlikle üzerinde durulan bir başka konunun da kuramsal bağımsızlık olduğunu belirten İşgenç, "Şubemizin hiç parti, kişi, grup veya kümelenmenin arka bahçesi olmasına izin verilmemiş, kamu ya da özel tüm kurumlara karşı gerekli mesafeli yaklaşım özenle korunmuştur. Çevre alanında ortaya çıkan çeşitli yapılanmalara karşı da bu özenli yaklaşım sürdürülmüştür" dedi.

Genel kurulun ikinci gününde yapılan seçimlerde ise 73 oy alan ve Yasemin Özdemir, Öztan Saniye Küçük, Halil Gezer, Çiğdem Eren, Mehmet Caner İzmirligil, Sanem Türker Özgöncü ile Sinem Şerefoğlu'ndan oluşan liste, yeni dönemde ÇMO İzmir Şubesi'nin yönetim kurulunu oluşturacak.