Uludağ'da Son 10 Gün!



Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından haziran ayında başlatılan ve Uludağ birinci bölgede bulunan kaçak ve ruhsatsız alanların yıkılması için verilen süre 30 Kasım’da bitiyor. Yıkıma yanaşmayan Ali Ağaoğlu’nun tesisi başta olmak üzere 4 otelin tahsisini iptal eden Bakanlık, kalan 14 otel ve 4 mekanik işletmeyle 30 Kasım’a kadar kaçak alanların yıkılması konusunda mutabakata vardı. Tahsisi iptal edilen 3 otel de dahil olmak üzere bölgedeki tesisler 15 Aralık’ta yeni sezonu hiçbir şey yokmuş gibi açmaya hazırlanıyor.

‘Asla geri adım atmak yok’

Habertürk'te yer alan haberde; bölgede oteli bulunan Haluk Beceren, Uludağ birinci bölgede otellerin 1993’teki imar planına göre yapıldığını, yıllar içinde ortaya çıkan eklemelerin doğal kabul edilmesi gerektiğini belirtirken, “30 Kasım‘a kadar süre verildi. Bu tarihe kadar yıkmayanın tahsisi iptal edilecek deniliyor, ama biz 15 Aralık’ta sezona açmaya hazırlanıyoruz. Tahsisi iptal olan yargıya gittiği için yargı devam ederken otelini de işletmeye devam edecek” dedi. Bu arada Çevre ve Orman Bakanlığı yetkilileri 30 Kasım’da süre erteleme ya da yumuşama beklenmemesi gerektiği uyarısında bulundu. Konuyla ilgili görüştüğümüz Bakanlıktan bir yetkili, geri adım atılmasının asla söz konusu olmayacağını belirterek şunları söyledi: “Maliye Bakanlığı tarafından uygulanan yasa çerçevesinde bizim bu kaçak yapıların yıkılmasını sağlamamız gerekiyor. Eğer 30 Kasım’da bizimle ‘kaçak yapıları yıkacağım’ diye mutabakat yaptığı halde yıkmayan varsa tahsisi iptal edilecek. Kimse bizden yasalara aykırı davranmamızı beklemesin. Kendileri de kaçak yapı yaptıklarını kabul etmiş ve yıkacağız demişler, gereğini yapmaları lazım. Durum böyle iken kaçak yapısı olan biri çıkıp ‘anahtarımı vereyim’ diyor. Senin otelin zaten kaçak neyin Anahtarını veriyorsun. Bakanımız bu konuda oldukça kararlı bir tutum izliyor. 1 Aralık’ta kim sözüne uydu bakacağız ve gereği yapılacak.”

‘İnşallah Maliye Bakanı turizmin bütçesini kesmez’

2010’a umutlu giren turizm sektörü Turizm Bakanlığı’nın  bütçe artışının onaylanmasıyla ilgili olarak gözünü Maliye Bakanı Şimşek’e dikti. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut, bu yıl turizme yaklaşık 135 milyon TL bütçe ayrılmasını beklediklerini dile getirerek, “İnşallah Maliye Bakanı bütçeyi kesmez” diye konuştu. Barut, artık sektör olarak 2010 yılına konsantre olduklarının, gelecek yıl 26-27 milyon turist ve 24 milyar dolar gelir beklediklerinin altını çizdi. Avrupa ve Rusya’dan çok iyi sinyaller aldıklarını kaydeden Barut,  geçen yıl bu dönemlerde finans sektörünün turizmi de diğer sektörlerin yanına koyarak kredileri kestiğini anımsatarak, “Bu  urumun değiştiğini görüyoruz. Ayakta kalan bir sektöre yatırım fırsatları kolladıklarını gözlemliyoruz” dedi.

Milli park alanı olarak görünüyor

Uludağ’ın imar planı ilk olarak 1961’de yapıldı. Bugün sorun yaşanan birinci bölgedeki oteller ise 1993 yılındaki imar planına göre kuruldu. 17 Mart 2006 tarihinde burası Milli Park sınırları dışına çıkarıldı. Ancak Danıştay önce yürütmeyi durdurdu ardından da 2009 Haziran’da kesin kararını vererek “Burası milli parktır” dedi. 22 Temmuz’da bütün taraflar Çevre ve Orman Bakanlığı’nda toplandı. Birinci bölgedeki otel ve mekanik tesis işletmelerine bir yazı gönderilerek 30 Kasım tarihine kadar kendilerine ‘gereğinin yapılması’ için süre verildi.