Ulus ‘Dünya Mirası’ Oluyor



Atılım Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin’in, Ankara’nın dünya kültür mirası olarak kabul edilmesi için hazırladığı proje Ankara Kalkınma Ajansı tarafından kabul edildi. Şahin, “Proje amacına ulaşırsa, Ankara Cumhuriyet değerleri ile ve Cumhuriyet’in Ankarası olma özelliği ile 2015 yılına kadar Dünya Kültür Mirası olarak kabul edilcek” dedi.

Savaş Zafer Şahin, Ankara’nın tarihi kent merkezinin, Ulus’un korunarak gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla UNESCO Dünya Miras Alanı olarak önerilmesi için bir proje hazırladı. Şahin, projenin ayrıntılarını Cumhuriyet Ankara’ya anlattı.

‘130 proje arasında’

Şahin, Ankara’yı yöneten kurumların nasıl ortak çalışacaklarını, bu yolda karşılaşılacak engelleri ve dünya kültür mirası olarak kabul edilirse bunun Ankara’ya katkılarını içeren bir teklif hazırlayarak yerel yöneticilere sundu. Şahin, hazırlanmasının üzerinden sadece 6 ay geçmesine karşın projenin Ankara Kalkınma Ajansı’ndan büyük ilgi gördüğünü söyledi. Ajans daha önce “Doğrudan Faaliyet Destekleme Programı” adı altında, Ankara’nın kalkınması ve geliştirilmesi amacıyla hazırlanan projelere destek vermeye karar vermişti. Sunulan 130 proje arasından, Şahin’in Ankara’nın kültür mirası olarak kabul edilmesi projesi desteklemeye değer bulundu.

‘Ulus, plana kavuşacak’

Şahin, “Ankara 20. yüzyılda modern tekniklerle plânlanmış tek İslam başkentidir. Ulus tarihi kent merkezi ile Cumhuriyet mimarisi ile, antik kalıntıları ile Ankara, dünya kültür mirası listesine girmeyi hak ediyor” dedi. Ulus’un 2005 yılına kadar bir plânı olduğunu belirten Şahin, “Bu plân daha sonra çeşitli nedenlerle iptal edildi. Bu proje ile Ulus bir plâna kavuşmuş olacak” dedi. Ankara’nın Roma antik, Selçuklu ve Cumhuriyet değerlerini bir arada barındırdığına dikkat çeken Şahin, “Proje, Ankara’nın yerel yöneticilerinin dünya mirası alanı olarak kabul edilmenin önemi bakımından bir farkındalığa ulaşmasını sağlayacak” dedi.

‘Turizm değeri artacak’

Şahin, başkentin dünya kültür mirası olarak kabul edilmesinin tanıtım açısından da büyük katkılarının olacağını söyledi. Bir kentin tanıtımı için, seyahat acentelerinin şube açmasının tek başına anlamlı olmayacağını belirten Şahin, “Dünya kültür mirası olarak kabul edilmesi durumunda Ankara, dünya çapında belirlenen tur güzergâhına alınacak. Bu da çok sayıda turistin Ankara’ya gelmesini sağlayacak. Ankara’nın turizm değeri artacak, tanıtımı yapılmış olacak” dedi.

UNESCO’nun kriterleri

UNESCO tarafından belirlenen dünya mirasları, kültürel ve doğal miraslar olarak ikiye ayrılıyor. Dünya miraslarının korunması için başvuran ülkenin UNESCO ile 38 maddelik bir antlaşma imzalaması gerekiyor. Ankara, Şahin’in projesi ile dünya kültür mirası listesine girmeye aday oluyor. UNESCO’nun kültür mirası için belirlediği ölçütler, “Yaratıcı insan dehasının ürünü olması; kültürel bir geleneğin tanıklığını yapması; insanlık tarihinin bir veya birden fazla anlamlı dönemini temsil eden yapı tipinin ya da mimari veya teknolojik peyzaj topluluğunun değerli bir örneğini sunması; geri dönüşü olmayan değişimlerin etkisiyle dayanıklılığını yitirmesi; istisnai düzeyde evrensel bir anlam taşıyan olaylar veya yaşayan gelenekler, fikirler, inançlar veya sanatsal ve edebi eserlerle doğrudan veya maddeten bağlantılı olması” olarak sıralanmış ve bu kriterler sürekli olarak güncelleniyor. Dünya Miras Listesi’nde 186 ülkeden 689’u kültürel, 176’sı doğal ve 25’i karma olmak üzere toplam 890 dünya mirası bulunuyor.