“Ulusal Turizm Politikaları ve Mimarlık”



Mimarlar Odası Antalya Şubesi, ilkini 2006 yılında gerçekleştirdiği “Turizm ve Mimarlık Sempozyumu”nun ikincisini “Ulusal Turizm Politikaları ve Mimarlık” b.aşlığı alatında düzenliyor. Sempozyum Bilim Kurulu, bu temanın gerekçesini şöyle açıklıyor:

“Birinci sempozyumda sergilenen ve tartışılan sorunların temelinde, ülkemizdeki uygulamalara rehber olabilecek bir turizm politikasından yoksun olunmasının yattığı sıkça vurgulanmıştır. Çevreyle birlikte ulusal ve toplumsal çıkarları aynı önemde gözeten; turizmin gelişmesini, ekonomik, kültürel ve toplumsal kalkınmanın birlikte sağlanabildiği bir planlama ve yatırım anlayışına kavuşturabilecek politikaların gerekliliği dile getirilmiştir. Bu eksikliğin giderilmesinde izlenecek temel ilke ve hedefler ile mimarlığın aynı amaçlar etrafındaki çözüm ve sorumluluklarını irdelemeyi benimseyen 2. sempozyumda ise katılımcılardan beklenen, aşağıdaki temalarda kuramsal ve uygulamaya dönük katkıların yapılmasıdır.”


Temalar

Ulusal Turizm Politikasında Öncelikler

Her ülkenin, sahip olduğu değerlerle bütünleşen bir turizm politikasını ve buna yönelik yatırım anlayışını benimsemesi gerektiği açıktır. Bugüne dek ülkemizde izlenen anlayışların yarattığı olumlu ve olumsuz sonuçlar da irdelenerek, bundan sonra temel alınması gereken önceliklerin neler olabileceği; bunların ulusal bir turizm politikasının belirlenmesine nasıl girdi olabileceği, aynı temayı yeğleyen bildirilerin kapsamını oluşturmalıdır.

Dünyada Turizm Politikaları ve Mimarlık
Diğer ülkelerdeki uygulamalarda gözlenen olumlu ve olumsuz sonuçlar ile aynı gözlemlerden ülkemiz için çıkarsamalar yapmak; dünyadaki turizm politikalarından örneklerle, yine ülkemizdeki politikasızlıktan kaynaklanan sorunların çözümüne ışık tutabilecek deneyimleri sempozyumun değerlendirmelerine katmak, bu temayı seçecek bildirilerden başlıca beklentilerdir.

Turizmde Planlama ve Mimarlık
Politika eksikliğinin ya da karmaşasının planlamayı da doğrudan etkilediği açıktır. Ancak, planlamadaki kimi öncelik farklılıklarından kaynaklanan sorunların ve sonuçların da politikalar üzerinde etkili olduğu bilinmektedir.

Bu karşılıklı etkileşimin özellikle şehircilik ve mimarlık ilkelerini de gözetecek şekilde olumlu ve doğru bir turizm politikasına katkıda bulunacak şekilde sonuçlar yaratabilmesinin temel beklentileri, aynı temayı benimseyen bildirilerde de önemsenmelidir.

Turizm ve Kentler
Turizmin yoğunlaştığı kentler ve yerleşmelerde, yaşamın hemen her alanı bundan etkilenirken, kent dokusunun kültürel ve sosyal niteliklerinden fiziksel mekan dengeleri ve silüet-peyzaj ilişkilerine kadar geniş bir alanda olumlu ya da olumsuz değişimler meydana gelmektedir.
Özellikle tarihsel ve özgün kimlikleri güçlü olan ve yaşatılmaları öngörülen kentler ile turizmin “uyumlu” buluşmasını sağlayabilecek temel yaklaşımlar; kentsel yaşam dengeleri, kültürel ve doğal dokular ile turizmin buluşma öncelikleri; turizm türleri ve kentle ilişkileri; kent ve yöre insanlarının turizmle olan yaşam ve kimlik bağlarının irdelenmesi; turizm gelirlerinin yöre halkına da yansıyabilmesinin koşulları ve yöntemleri; bu gibi ilişki ve uygulamaların mimariyle de karşılıklı etkileşimleri; bu temadaki bildirilerden de öncelikli beklentidir.

Turizm ve Hukuk
2006’daki ilk sempozyumda ağırlıklı olarak irdelenen konuların başında da “süregelen tartışmalı turizm yatırım anlayışını” yönlendiren ve hatta “kurumsallaştıran” yasal düzenlemelerin sorgulanmasıydı.

Geçen 2 yıldaki bazı yasa değişiklikleri ile mevzuatta yapılan yeni düzenlemelerin, aynı eleştirileri hemen hiç dikkate almayan hedef ve kuralları içermesi, temanın yeniden ele alınmasını gerekli kılmaktadır. Konunun hem sürekliliğini sağlamak, hem de ulaşılan noktadaki hukuksal durumu yeniden değerlendirmek, önemli ve gerekli görülmüştür.

Bildirilerin, bu gereksinmeyle birlikte, ilgili yasaların hangi temel politikaları içermesi gerektiğine de açınımlar getirmesi önemsenmektedir.

Bilim Kurulu
Doç. Dr. Akın AKSU
Mimar Osman AYRADİLLİ
Doç. Dr. Ömür BARKUL
Yrd. Doç. Dr. Gülin BEYHAN
Yrd. Doç. Dr. Hande EGEL
Y. Mimar Oktay EKİNCİ
Prof. Dr. Cevat GERAY
Doç. Dr. Tülin GÖRGÜLÜ
Prof. Dr. Ruşen KELEŞ
Mimar B.Bülent ÖZKAYA
(soyadına göre alfabetik sıralanmıştır)

Düzenleme Komitesi
Hüseyin YAŞAR, Mimar
Fatma GÜL, Mimar
Ebru ER, Mimar

Sempozyum Takvimi
Özet Teslimi : 15 Temmuz 2008
Özet Kabul Duyurusu : 30 Temmuz 2008
Bildiri Tam Metin Teslimi : 1 Ekim 2008

Sempozyuma Katılım
Katılımcıların, 500-750 kelime arasında yazılmış bildiri özetlerini, 15 Temmuz 2008 tarihine kadar turizmvemimarlık@antmimod.org.tr e-posta adresine göndermeleri gerekmektedir. Sempozyum katılım ücreti 100-YTL’dir. Katılım ücreti; Halk Bankası, Mimarlar Odası Antalya Şubesi 446 674 03 no’lu hesap numarasına, 1 Ekim 2008 tarihine kadar yatırılmalıdır. Katılım ücretine; kongre çantası, kongre kitabı, öğle yemekleri (oturum aralarında çay ve kahve) dahildir.

Özet İçeriği:
Bildiri başlığı: (Arial 16 punto)
Yazar(lar) isimleri ve kurum bilgileri :(Ariel 12 punto)
Anahtar sözcükler: (Ariel 12 punto, italik)
Özet metni: (Ariel 11 punto, 1,5 satır aralığı)
Yazar(lar)ın iletişim bilgileri (yazışma adresi, telefon, faks, e-posta) : (Ariel 11 punto)