Uluslararası Çalışma Örgütü’nden 'İşsizlik Rekor Kıracak' Uyarısı



Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), küresel istihdam eğilimlerine ilişkin yıllık raporunda, işsizlik rakamlarının 2012 yılında 4 milyon artarak 197 milyona ulaştığını ortaya koyuyor. Bu yıl da 5 milyon 100 bin kişinin daha işsizler safına katılacağı tahmin ediliyor. ILO istatistiklerine göre, 2017 yılına kadar toplam 210 milyon 600 bin kişi işsiz kalacak.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, Uluslararası Çalışma Örgütü Başkanı Guy Ryder açıklamasında, bugünkü işsizlik rakamının 2007 yılındakinin 28 milyon üzerinde olduğunu belirtti. Geçen yılın işsizlik rakamlarının, tüm zamanların en yüksek rakamı olan ve 2009'da kaydedilen 199 milyona yaklaştığını ifade eden Ryder, 2013'te bu rekorun aşılacağını öngörüyor.

Euro krizi büyük sorun

Örgütün hazırladığı rapora göre, ekonomik krizlerin küresel işgücü piyasasına etkisi, özellikle para ve maliye politikaları arasındaki tutarsızlık ile Euro Bölgesi'ndeki sorunlara getirilen bölük pörçük çözüm önerileri nedeniyle ağırlaşıyor. İşgücüne katılımın hızla düşmesinin de emek piyasası krizinin gerçek boyutunu maskelediğinin ortaya koyulduğu raporda, geçen yıl iş bulma umudunu kaybeden 39 milyon kişinin işgücü piyasasının tamamen dışına çıktığı ifade ediliyor.

Raporda yer alan başka bir veri, işsizlik artışından özellikle gençlerin etkilendiği yönünde. Şu anda dünya genelinde 15-24 yaş aralığındaki 73,8 milyon genç işsiz. Bugün, gelişmiş ekonomilerde işsizlik yardımı alan gençlerin yüzde 35'i altı ay ya da daha uzun bir süre işgücü piyasasının dışında kalıyor. Bu oranın 2007'de yalnızca yüzde 28,5 olduğu kaydediliyor.