Uluslararası Öğrenci Tasarım Yarışması


















Yarışma Hakkında Kısa Bilgi:
Uluslararası Toplumları Koruma Konseyi ICCC tarafından 1995 yılından bu yana Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşmeleri Merkezi ve Yaşlılar Birimi, Ekonomik ve Sosyal İşler Bölümü ve Toyo Üniversitesi’nin işbirliğiyle düzenlenen yarışmada, tüm dünyadan mimarlık lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin toplumdaki yaşlılar grubunun topluma katılımı için çözümler geliştirmeleri amaçlanıyor. Projelerin katılımcıların yerel bağlamlarında üretileceği yarışmada, bireysel katılımcıların bir yapı veya yapı grubu, ekiplerin ise bütün bir yerleşim birimi veya topluluk ünitesi tasarlamaları bekleniyor.

Yarışmaya 1995-2001 yılları arasında, mimarlıkla ilgili alanlarda eğitim veren okullardan dünya genelinde 3000 öğrenci katıldı ve 14 ülkeden 18 öğrenci ödül kazanan kişiler olarak seçildi.

1995 yılından bu yana, çeşitli uluslar daha eklenmiştir:

Santiego, Şile (Amerika), Budapeşte, Macaristan (Merkez ve Doğu Avrupa) ve Şangai, Çin. Yarışma, Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşim Programı (UN-HABITAT), Yaşlanma Programı, DESA, ve Mimarlık Yüksek Okulları Birliği ile birlikte organize edilmiştir. Mimarlık ve yaşlılık biliminin birlikte adreslendirildiği tek yarışmadır ve Birleşmiş Milletler tarafından koordine edilmektedir.

Sergi Broşürü, pdf dosyası ve hard kopya olarak ayrıntıları tanımlamaktadır. Ayrıca, video bantlar da 5 kazanan projeyi ve yarışma amaçlarını tanımlayacak şekilde üretilmiştir.

*2002 Döneminde, 32 ülkeden başvuru olmuştur: Arjantin, Avustalya, Azerbaycan, Bolivya, Brezilya, Bulgaristan, Kanada, Çin, Kolombiya, Kosta Rika, Ekvator, Estonya, Finlandiya, Yunanistan, Macaristan, Hindistan, Jamaika, Japonya, Kazakistan, Yeni Zelanda, Pakistan, Rusya, İspanya, İsvaç, Tayland, Hollanda, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Uruguay, Birleşik Devletler, Özbekistan, Yugoslavya.Mimarlık ve gerontoloji (yaşlılık bilimi) uzmanlarından oluşan Birleşmiş Milletlerin uluslararası resmi jürisi 70 projeyi incelemiştir. 10 ülkeden finalist olarak 28 tane proje seçilmiştir: Azerbaycan, Bulgaristan, Kanada, Çin, Ekvator, Japonya, Rusya, Tayland, Birleşik Arap Emirlikleri ve Birleşik Devletler.

*2002 Döneminde Yarışmayı kazananlar:

1.lik Ödülü:Sa-si Veerasethakul, Khon Kaen Universitesi, Thayland ($10,000);
2.lik Ödülü:Oleg Zenkov, Novosibirsk Devlet Güzel Sanatlar ve Mimarlık Akademisi,Rusya ($5,000);
3.lük Ödülü:Lee Hau Pan, Çin Üniversitesi, Hong Kong ($2,500)
2 adet onur mansiyon Ödülü: Andrew Burdick, Virginia Üniversitesi, USA
Johnny Lu,Güney Kaliforniya Üniversitesi, USA.

Sergiler:

Şubat 2002, Birleşmiş Milletler Merkez Binası
5-12 Nisan 2002, Madrid 2.Birleşmiş Milletler Dünya Yaşlılık Asamblesi,Madrid (Evsahipliği İspanya Hükümeti tarafından ve sponsorluğu Ferrovial Grup tarafından üstlenilmiştir).
23-26 Eylül 2002, Shanghai UNESCAP Dünya Yaşlılık Asamblesini takiben Bölgesel Toplantı,Çin (Evsahipliği Çin Hükümeti tarafından üstlenilmiştir).
4-11 Aralık 2002, 5. Asya ve Pasifik Nüfus Konferansı'nda Bakanlar Konferansının 10. yıldönümü boyunca , UN Konferans Merkezi, Bangkok, Thayland.

Kazananlar, 23-27 Nisan'da Bangkok'da Siamese Mimarlar Birliği'nin Yıllık Konferansı'nda takdim edilecektir.

*2.Dünya Yaşlılık Asamblesi Açılışı, Genel Sekreter adına Bayan Nane Annan ve İspanya First Lady'si Bayan Ana Botella tarafından yapılmıştır. Açılış Birleşmiş Milletler Televizyonu tarafından çekilmiştir ve fotoğrafları mevcuttur.

* Çin'in Shanghai kentindeki Dünya Yaşlılık Asamblesi için UNESCAP İzleme Toplantısı'ndaki Öğrenci Tasarım Sergisi'nin açılışı, Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu Yüksek Sekreterliği Müsteşarı Bay Kim Hak Su ve 13-27 Eylül 2002'de Çin Ulusal Yaşlılık Komitesi (CNCA) Başkanı Bayan Li Bao Ku tarafından yapılmıştır ve Çin Merkez Televizyonu tarafından çekilmiştir.Tüm finalist projelere Sergi Broşüründe çok kısa yer verilmiştir.

2004 Öğrenci Tasarım Yarışması rehberleri www.international-iccc.org web sitesinden elde edilebilir, ve poster ve broşürler pdf dosyası olarak bulunmaktadır.


Yarışma İle İlgili Önemli Tarihler

Formlar 15 Ekim 2004 itibariyle elde edilebilir. Proje başvuruları 31 Aralık 2004'te tamamlanmış olmalıdır.Jüri 2005'in Ocak ayının başlarında toplanacaktır.Ödüller ve finalistlerin sunulması Sosyal Gelişim Komisyonu' nca Şubat 2005'te New York' taki Birleşmiş Milletler Merkez Binası' nda yapılacaktır. Sergiler İspanya, Macaristan, Tokyo Üniversitesi (Japonya'da) planlanmıştır (Mayıs 2005). Diğer sergiler de 2005 yılı boyunca düşünülmektedir.