Ulusoy: Eliniz Kırılsın!



Kuşadası’nda lüks oteller ile Avrupa’nın en büyük kongre merkezinin olduğu bölgede, kızılçam ormanı içinde taş ocağı izni, turizmcileri ayaklandırdı.

Kuşadası-Selçuk karayolu İntepe mevkiinde bölgenin tek kızılçam ormanı içinde bir madencilik şirketi Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nden maden ruhsatı için izin aldı. Muğla Çevre Orman İl Müdürlüğü’nden de “ÇED gerekli değildir” yazısı verildi. Bölgedeki tüm işlemlerini tamamlayan şirketin faaliyete başlaması için, Enerji ve Tabii Kaynaklar ile Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan yanıt beklediği öğrenildi. Taş ocağının turizmi, doğal ortamı ve bölgenin tek kızılçam ormanını yok edeceğini savunan turizmciler ve doğaseverler ayaklandı.

Duruma en büyük tepkiyi gösteren Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Genel Başkanı Başaran Ulusoy, taş ocağı için hiçbir araştırma yapılmadan, turizme zararı hesap edilmeden izin verildiğini savundu. Ulusoy, “Biz Türk turizmi için hayatımızı ortaya koyup, Avrupa’nın en büyük kongre merkezini Kuşadası’nda yapıyoruz. Birileri gelip yanı başında taş ocağına izin veriyor. Böyle turizm olur mu? Turizm yerinde taş ocağı olur mu? O izinler hangi mantıkla verildi? O izni verenin elleri kırılsın” dedi.

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü de 2006 yılında Meryem Ana’dan Kuşadası’na kadar tüm ormanı kül eden yangından kurtulan tek kızılçam ormanında taş ocağına “Biyolojik çeşitlilik olumsuz etkilenecek, su yatakları bozulacak” diye tepki gösterdi.