Ulusoy, Raylı Sistem Taşımacılığına Talip

Yılda 2 milyon 800 bin yolcuyu karayolu ile taşıyan Ulusoy Seyahat, raylı sistem taşımacılığına talip.
Ulaşım sektörünün her noktasında var olduklarını söyleyen Ulusoy Seyahat Nakliyat AŞ Otobüs Grubu Genel Müdürü Mustafa Yıldırım, Ulusoy'un demiryolu taşımacılığında da yer almaması için hiçbir nedenin olmadığını kaydetti. Türkiye'deki özelleştirme çalışmaları tamamlandığında toplu taşıma sistemleri içerisinde rol üstlenmeyi istediklerini açıklayan Yıldırım, kârlı olan her sektörde mutlaka yer alacaklarını ifade etti.

Ulusoy olarak demiryolunu daha kârlı bir sektör haline getirmek için çalışacaklarını belirten Yıldırım, "Tüm insanlığa fayda sağlamak için gerek münferit olarak, gerekse konsorsiyumlarla yer almayı düşünüyoruz" dedi. Demiryolu taşımacığında yer almak için yönetmeliklerin hazır olmasını beklediklerini dile getiren Yıldırım, sektörü daha yakından tanımak için ön çalışmalar yaptıklarını, maliyetleri araştırdıklarını söyledi.

Ulusoy vagonları ile hizmet vereceğiz

Devlet demiryolları üzerinde Ulusoy vagonları ile hizmet vermeyi planladıklarını kaydeden Yıldırım, karayollarında çok fazla sayıda olan kamyonlardan yakınarak, kamyon ile yük taşımacılığının hem yetersiz olduğunu hem de tehlike arz ettiğini söyledi. Tehlikenin yok edilebilmesi için taşımacılığın raylı sistemler üzerinden yapılması gerektiğini belirten Yıldırım, Türkiye'deki limanlar ile demiryolları arasında entegrasyonun yapılmasını sağlayacak çalışmaların başlatılması gerektiğini kaydetti. Yıldırım, okyanus aşırı yüklerin limanlardan demiryollarına aktarımı ile dağılımının yapılması gerektiğini, kamyonların da sistem içinde tamamlayıcı unsur olarak yer almaları gerektiğini belirtti. Ulusoy, özelleştirme politikalarının bu zemin üzerine kurulması gerektiğini, bundan sonraki ulaşım yatırımlarının bu şekilde yapılması gerektiğini kaydetti.

Kanun yeni yönetmeliklerle zenginleştirilmeli

17 Temmuz'da yürürlüğe giren Taşımacılık Kanunu da değerlendiren Yıldırım, kanunun yıllardır uygulanan yönetmelikleri bir araya getiren bir çerçeve kanunu olduğunu, kanunun yeni yönetmeliklerle zenginleştirilmesi gerektiğini kaydetti. Kanunun altını dolduracak yönetmeliklerin karayolu insan taşımacılığı sektörünü şekillendirecek çalışmalar olması gerektiğini belirten Yıldırım, üzerinde çalışılmaya başlanan yönetmeliklerle taşımacılık sektörünün disipline kavuşacağını söyledi.

Bugüne kadar taşımacılık sektöründe doğru düzgün kriterler olmadığı için her önüne gelenin taşımacı olduğunu belirten Yıldırım, firma sayısının 700'ü aştığını, bu sayının kademeli olarak 100'lere çekilmesi gerektiğini söyledi. Şirketlerin birleşmesi ile oluşabilecek yeni firmaların kaliteli bir firmanın yerine getirmesi gereken görevleri kolaylıkla yerine getirebileceğini belirten Yıldırım, sektörün artık denetlenmesi gereken bir sektör olmaktan çıkıp kendi kendini denetleyen bir sektör olması gerektiğini söyledi.