Ümit Soygeniş Suluboya Resimleri ile Basın Müzesi'nde



Ümit Soygeniş'in suluboya resimlerinden oluşan sergi, 07-25 Kasım 2005 tarihleri arasında Basın Müzesi'nde izleyiciyle buluşuyor. Sanatçının bu sergide izleyiciye sunulan otuzaltı resmi, 1966'ya kadar gerçekleştirdiği çalışmalarından seçildi. Orijinallerinin boyutları 3x3 cm den 15x20 cm ye kadar değişen resimler, izleyiciye Anadolu'nun farklı yörelerinin havasını sunuyor.

1953'te Ankara'da doğan sanatçı, küçük yaşta resim yapmaya başladı. İlk, ortaokul ve liseyi Ankara'da bitirdi. Yaz tatillerini Van, Hakkari, Hatay, Foça-İzmir, Çanakkale'de geçirdi. 1970'de ailesi ile İstanbul'a taşındı, üniversiteye kayıt oldu. Resme artan ilgisi nedeniyle 1974'te resim çalışmalarına ağırlık vermek amacıyla üniversiteyi bırakma kararı aldı ve ayrıldı. 1974-1975'te çeşitli aralıklarla Avrupa'da geziler yaptı, resim atölyelerine katıldı. Resimleri üç kez kişisel olarak İstanbul'da ve Almanya'da sergilendi. Sanat eğitimi almayan Ümit Soygeniş, suluboya ağırlıklı çalışmalarında sezileri ve duyarlı kişiliği ile teknik üslubunu geliştirdi. Fırça kullanımındaki hakimiyeti, renk olgunluğu ve konu olarak ele aldığı natürmort ve peyzajlarındaki kompozisyonlarda bu üslup görülmektedir.

Estetik ve biçimsel elemanları, akademik anlamda sanat eğitiminin gerekli olup olmadığını tartışmaya açabilecek kadar, sadece önsezi ve yeteneği sayesinde kağıda aktarabilmiştir. Işık ve gölge yoğunluklu, empresyonist tat sunan çalışmalarının bir bölümü mor ve sarı ağırlıklıdır. Bu iki rengin dengesi üzerine birçok çalışması yapılanmıştır. 1975'te rahatsızlanan Ümit Soygeniş aynı yıl resim çalışmalarına ara verdi. 1976'da İstanbul'da yitirdiğimiz sanatçının, çoğunu on üç yaşına kadar gerçekleştirdiği dört yüzün üzerinde suluboya, karakalem, pastel ve yağlıboya tekniği ile yaptığı resmi bulunuyordu. 1970'e kadar yapmış olduğu resimler 2002'de 'Renklerim' isimli kitapta, tüm çalışmaları da 2005'te 'Dosya / Folder' isimli kitapta yayınlandı.

Basın Müzesi
Divanyolu Caddesi 84
Çemberlitaş, İstanbul 34122
T : 0212 513 8458, 511 0875