Unakıtan: Çeşme'de 5 Bin Konutluk İnşaat Başlıyor

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Çeşme'yi pilot bölge seçtiklerini, ilk etapta Reisdere'deki hazine arazisine 5 bin konut yapılacağını ifade ederek 100 bin konut planlandığını söyledi. Sabah saatlerinde İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na inen Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Balçova Termal Tesisleri'ndeki kahvaltının ardından Çeşme'ye geçti. Beraberinde, İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal ile birlikte Çeşme'ye gelen Bakan Kemal Unakıtan'ı, Çeşme Kaymakamı Nazmi Günlü karşıladı.

Bakan Unakıtan ve beraberindeki heyet, Reisdere'deki 25 bin dönümlük hazine arazisini incelemek üzere, Reisdere-Ildır yolu üzerindeki alana gitti. Unakıtan, inceleme sonunda Çeşme Sheroton Otel'de arazi hakkında Çeşme Kaymakamı'ndan bilgi aldı.

Otelde basın mensuplarının sorularını cevaplayan Unakıtan, "Norveç Hükümeti, anayasa değişikliğine giderek emeklilerine ülke dışında yerleşme imkanı tanıdı. Norveçliler, ilk olarak İspanya'ya gitmiş, ancak Çeşme'de karar kılmış. Eski Aydın Belediye Başkanı Hüseyin Aksu, Norveç şirketinin özel projesini bize iletti. Norveç Hükümeti'nin de talebiyle projeyi inceledik. Uygulanan İspanyol yöntemiyle burada, toplu konutlar yaparak konutları, Norveçlilere satacağız. Toplu konutların altyapısını da Norveçli şirket yapacak. Biz, bu 25 bin dönüm araziyi satsak para kazanırız, ancak hasılat paylaşımı yöntemiyle araziyi toplu konut yapmak üzere Norveçli firmaya tahsis edeceğiz. Konut satışında hasılattan pay alacağız. Burada, hem peşin para almadığımız için yatırımcı firma destekleniyor hem de hazine daha fazla para kazanıyor. Ayrıca Norveçliler, maaşlarını hükümetlerinden alıp 365 gün burada yaşayacakları için turizm gelirlerimiz artıyor" dedi.

Unakıtan, sahil bantlarının arkasına toplu konutlar, golf alanları yapacaklarını, hazinenin elindeki arazilerin dökümünü çıkardıklarını, değerlendireceklerini belirtti. Görmeden, incelemeden hiçbir projeyi onaylamayacağını anlatan Unakıtan, Norveç'e giderek incelemelerde bulunacağını, amaçlarının hazineye ve ülke ekonomisine kazandırmak olduğunu vurguladı.

Kemal Unakıtan basın mensuplarının yabancılara mülk satışıyla ilgili karşı görüşleri anımsatmaları üzerine, "Yabancılara mülk satışıyla ilgili karşı görüşler günümüzde geçerliliğini yitirdi. Ben pek çok ülkede incelemelerde bulundum, örneğin İspanya, bu yolla milyarlarca dolar kazanıyor. Hem de turizme katkı sağlıyor. Ben hazineye gelen paraya bakarım" diye konuştu.