''UNESCO Doğal Miras Listesine Ihlara'yı Almamız Lazım''



Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özaslan, bir otelde düzenlenen Aksaray Turizmi Geliştirme Çalıştayı programında Anadolu'nun büyük kesiminde turizm konusu geçtiğinde altyapı eksikliğinin görüldüğünü söyledi.

Aksaray'ın turizm açısından potansiyelinin farkında olduklarını, Aksaray'ın 90'lı yıllarda termal ve kış sporları turizmi açısından Bakanlar Kurulu tarafından turizm merkezi ilan edildiğine dikkati çeken Özaslan, Türkiye'nin de muhtelif yerlerinde 250'ye yakın kültür turizm gelişim bölgesi ilan edildiğini belirtti. Özaslan, bu bölgelerin ancak büyük kısmının teknik ve bütçesel anlamda yatırıma açma noktasında istenilen noktaya gelmediğini kaydetti.

Özaslan, Aksaray'ın da bu yerlerden biri olduğunu, hem termal hem kış sporları açısından istenilen noktada bulunmadığını belirterek, ''Bakanlar Kurulu kararı var. Aradan 20 yıl geçmiş ne noktadayız, bunu tartışalım. Belediyelerle işbirliğinde olmamız gerekiyor. Tanıtma, yatırım, altyapı boyutu var. Bakanlığımız dışında kamu idarelerininde yapması gereken işler var. 70 - 80 kilometre ilerisindeki bir merkezimiz yaklaşık 1,5 -2 milyon ziyaretçi alırken Aksaray onda birini bile almıyor belki. Bunu iyi kurgulamamız gerekiyor varlık içinde yokluk çekiyoruz'' diye konuştu.

Turizm bölgelerinin altyapı noktasında bazı eksikliklerinin tamamlaması gerektiğinin altını çizen Özaslan, ulaşım altyapısı eksik olan bir yerde ne iç turizm, ne de dış turizmden fazla bir şey beklenmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Ancak geçmişle kıyaslandığında büyük bir ilerleme olduğunu vurgulayan Özaslan, şunları kaydetti:

''Kapadokya ya mevcut bir kitle geliyor. Bundan yararlanmamız lazım., Aksaray sadece Ihlara değil, inanç, tarih kültür, termal turizmi ile hepsi bir araya getirmemiz mümkün olabilir. Ihlara, Kapadokya çok özel konumu olan, aynı Göreme Vadisi gibi farklı boyutu olan bir yer. Nihai hedefimiz UNESCO doğal miras listesine Ihlara'yı almamız lazım. Bu bir marka olmalı. Taşıdığı özellikleri itibariyle çok farklı bir boyutta Ihlara. Bu konuda çalışmalar başladı. İlk önce geçici liste sonra daimi listeye alınması hedefimiz olmalı. Ihlara uluslararası bir markayı hak eden bir yer.''

Özaslan, Aksaray'da yapılan çalıştay sonunda kenti daha çekici hale getirmek için herkesin üzerine düşeni yapacağını söyledi.

Çalıştayın açılışına katılan Aksaray Valisi Orhan Alimoğlu da kentin turizm açısından adını duyurması için ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalıştıklarını bildirdi.