UNESCO'ya İlk Kadın Genel Direktör: İrina Bokova



Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO'nun yeni Genel Direktörü İrina Bokova oldu. 58 devletten temsilcilerin oylarını son ana kadar iki aday paylaşmıştı. Bokova'nın karşısındaki aday Mısırlı Faruk Hüsnü'ydü. Hüsnü'nün Mısır Halk Meclisi kürsüsünden "Mısır kütüphanelerinde eğer İvrit dilinde kitap bulunursa, ateşe verilsin" sözlerinin Bokova'nın seçilmesinde etkili olduğu görüşü hakim.

Sofya'da 1952 yılında doğan, Bulgaristan'ın Fransa Büyükelçisi ve UNESCO nezdindeki daimi temsilcisi olarak görev yapan Bokova 31 oy alırken, Hüsnü 27 oy aldı.

Bokova, Bulgaristan Devlet Radyosuna (BNR) yaptığı açıklamada, örgütün daha etkin şekilde çalışması için gayret göstereceğini söyledi. UNESCO'nun yeniden yapılandırılması gerektiğini ve ciddi reformlara ihtiyacı olduğunu belirten Bokova, özellikle bürokratik işlemlerin azaltılmasına yönelik çalışmalara hız verileceğini söyledi.

Bokova, UNESCO Genel Direktörlüğüne seçilmesinde Bulgaristan yönetiminin büyük gayret gösterdiğini dile getirerek "Bana destek veren herkese teşekkür ediyorum. Sorumluluğumun bilincindeyim ve görevimi en iyi şekilde yerine getirmeye çalışacağım" dedi.

Görevi Koichhiro Matsuura'dan 15 Ekim'de devralacak Bokova, 4 yıl süreyle UNESCO'nun başında kalacak.