UNICEF: 100 Milyon İnsan daha Küresel Krizle Yoksul Oldu



Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF-United Nations Children’s Fund) Küresel Başkan Yardımcısı Hilde F. Johnson, krizin 100 milyon insanı daha yoksullukla boğuşmak zorunda bıraktığını belirterek, “Günümüzde toplam 1 milyar insanın yoksulluğundan söz ediyoruz” dedi. IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları için İstanbul’da bulunan Johnson, UNICEF’in gelir kaynaklarının üç ana başlıktan oluştuğunu söyledi. Birinci gelir kaynaklarının, hükümetlerin gönüllü ve yapmakla yükümlü olduğu katkılar olduğunu anlatan Johnson, diğer gelir kaynaklarının ise özel sektörden sosyal sorumluluk projeleri kapsamında elde ettikleri gelirler ve kişilerden topladıkları bağışlar olduğunu ifade etti.

Hilde F. Johnson, UNICEF’in en çok ABD, Norveç, İsveç ve Hollanda’dan yardım aldıklarını belirterek, en çok yardım yaptıkları yerin ise Afrika ülkeleri olduğunu kaydetti. Johnson, “Toplamda 160 ülkeye yardımcı oluyoruz ama kaynaklarımızın yüzde 50’sinden fazlasını Afrika ülkelerine gönderiyoruz” diye konuştu. Krizin çocuklar üzerindeki etkisini de değerlendiren Johnson, şunları kaydetti:

“Krizle açlık ve hastalıklar arttı ve daha çok çocuk okuldan ayrılarak çalışır hale geldi. Kriz, tahminimizden daha fazla ülkede daha fazla insanı etkiledi. Aynı akım, bir çok ülkede devam ediyor. Türkiye’den örnek vermek istiyorum. Dünya Bankası’yla yaptığımız araştırmaya göre krizde, şehirde yaşayan ailelerin dörtte üçü yiyeceklerinden kesiyor. Bu, çocukların yiyeceklerinden kesmek anlamına da geliyor.”