Ünlü Mimar Antoni Gaudí'nin Doğumgünü



Ünlü mimar Antoni Gaudí, 25 Haziran 1852'de İspanya'nın Katalonya'daki Reus'ta doğdu. Eserlerinin büyük bölümü Barcelona'da bulunan Antoni Gaudi, çalışmalarında özellikle doğa ve din temalarını işledi.

Seramik, renkli cam, doğrama konularında oldukça yetenekli olan Antoni Gaudí, bu yeteneklerini mimarlıkla birleştirince ortaya eşsiz eserler ortaya çıktı.

Antoni Gaudí'nin ilk ünlü eseri Vicens ailesi için Barcelona'da yaptığı yazlık evdir. Antoni Gaudi bu mimari eseri 1883-1888 tarihleri arasında yapmıştır.

Antoni Gaudi'nin bitmeyen eseri

Antoni Gaudi'nin en ünlü eseri ise 1883'te üzerinde çalışmaya başladığı La Sagrada Familia bazilikasıdır. Son zamanlarını tamamen bu kilisenin yapımına harcayan Antoni Gaudi, tüm mimari bilgisini karmaşık semboller sistemi ve inancın gizemlerine ilişkin görsel açıklamalarla birleştirerek bir 20. yüzyıl katedrali yaratmayı arzuluyordu.

Ancak, Antoni Gaudi eseri tamamlayamadan hayatını kaybetti. La Sagrada Familia ise günümüzde halen tamamlanmadı.

Ayrıca, Antoni Gaudi, sanayici Eusebi Güell ile güçlü ilişkiler kurarak bu aile için Güell Pavilyonu, Güell Sarayı, Güell Mahzeni, Colonia Güell Türbesi ve Güell Parkı eserlerinin yaratıcısı olmuştur.

Antoni Gaudi'ye yılın binası ödülünü kazandıran Celvet Evi, Bellesgurad Villası, Battlo Evi ve La Pedrera adıyla bilinen Casa Milà diğer önemli eserleri arasındadır.

Antoni Gaudi'nin UNESCO'daki eserleri

Antoni Gaudí’nin Park Güell, Palau Güell ve Casa Milà 1984’te, La Sagrada Familia’nın “İsa’nın Doğuşu” cephesi ile yeraltı türbesi, Casa Vicesn, Casa Battlo ve Colonia Güell Türbesi ise 2005’te UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiştir.

Antoni Gaudi, 7 Temmuz 1926'da geçirdiği bir trafik kazası sonucu hayatını kaybetti.

Antoni Gaudi, La Sagrada Familia'ya gömüldü.