Urfa'dan Tarihi Haber!

Alman arkeologlar, Şanlıurfa'daki Göbekli Tepe mabedinde, yaklaşık 11 bin yıl öncesine dayanan; insanlığın en eski haber sistemi olarak tanımladıkları ve günümüzde kullanılan yazının ilkel biçimi olan işaretler buldu.

Alman Berliner Morgenpost gazetesinin 'Taş Devri'nden haberler' başlığıyla verdiği haberde, Alman arkeolog Klaus Schmidt tarafından Şanlıurfa yakınlarında ortaya çıkarılan ve İsa'dan yaklaşık 12 bin yıl önce kurulduğu belirlenen dünyanın en eski mabedinde, şimdi de modern yazı sisteminin ilkel biçiminin bulunduğunun anlaşıldığı yazıldı. Kazı ekibi başkanı olan Schmidt'in, Göbekli Tepe'deki mabedin içinde bulunan sütunların üzerindeki geometrik biçimli rölyef ve semboller hakkında 'süs olmaktan öte' değerlendirmesi yaptığı belirtildi.

İsa'dan yaklaşık 12 bin yıl önceye tarihlenen bu buluntulardan sonra insanlık tarihinin en eski haber sisteminin burada yaşayanlar tarafından kurulduğu ifade edildi. Schmidt, hangi dine mensup oldukları henüz belirlenemeyen bu devrin insanlarının transandantal düşünceye sahip olduklarını vurgulayarak, insanların bu düşüncelerini, değişik hayvan motifleri, 'H' ve 'O' harflerini anımsatan işaretler ve diğer sembollerle gelecekteki insanlara bildirmek istediklerini belirtti.

'Yalnız onlar anlayabilir'
Scmmidt ayrıca, Göbekli Tepe'nin kurucularının geliştirdikleri bu semboller sistemiyle hem haber formüle edebildiklerini hem de kendilerinden sonrakiler için mesaj bırakabildiklerini belirterek, "11 bin yılı aşan bu haber sistemi, şu an için yalnızca o devrin insanları tarafından anlaşılabilir" dedi.