Uslu: ''Geleceğin Mermer Merkezi Adıyaman'dır''



Foto: AA

Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Mustafa Uslu, geleceğin mermer merkezinin Adıyaman olacağını belirterek, ''Hem kalite hem rezerve açısından Türkiye'de çıkan mermerin dörtte birinin burada bulunması ilimizin cazibe merkezi olacağını açıkça göstermektedir'' dedi.

Adıyaman'da mermer sektörü ciddi bir gelir kaynağı olarak kısa bir sürede öne çıktı. Afyon ve Muğla'dan sonra en önemli mermer yataklarına sahip olan Adıyaman gelecekte mermerin başkenti olmaya aday iller arasında.

ATSO Başkanı Mustafa Uslu, Adıyamanda faaliyet gösteren mermer atölyelerinde incelemeler yaptı.

Uslu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Adıyaman'ın son iki yıldır yer altı kaynakları sayesinde bir mermer kenti haline geldiğini, total bazda 20 adet mermer ocağının olduğuna dikkati çekti.

20 mermer ocağından bugün 15 adedinin faal olarak üretim yaptığını, bu üretimle elde edilen mermerlerin kütlü olarak ihraç edildiğini ifade eden Uslu, ''5 Adet mermer ocağı da işlemleri bitmiş vaziyette ve çok yakında onlarda üretime geçecek. Bunlar gerçekten Adıyaman için ekonomiye katkı sağlayan yeni bir sektördür. Afyon ve Didim geçmişte çok önemli mermer ocaklarının olduğu kentler olarak bilinirdi. Bugünden itibaren Adıyaman özellikle başta Uzak Doğu olmak üzere Çin'e mermer ihracatı yapmakta olan önemli yerlerden birisi haline geldi. Günde 100 kamyon kütük mermer Mersin limanlarından ihraç edilmektedir. Türkiye'nin çok ciddi mermer rezervlerinin Adıyaman'da bulunması da bizi mutlu ediyor'' diye konuştu.

Dünya'da bulunan mermer rezervinin yüzde 40'nın Türkiye'de bulunduğunu bildiren Uslu, sözlerini sürdürdü:

''Türkiye'de bulunan yüzde 40'lık mermer rezervinin de yüzde 10'u sadece Adıyaman bölgesindeki mermer ocakları oluşturmaktadır. Bu çok ciddi bir rakamdır. Türkiye'de bulunan mermer rezervinin dörtte biri Adıyaman'da üretilmektedir. Bu da çok ciddi bir rakamdır. Hem ilimiz ekonomisi hem ülke ekonomisine sağladığı katma değer olarak büyük bir önem arz etmektedir. Adıyaman'daki mermer rezervi 159 milyon ton olarak hesaplanıyor. Dünya rezervi 1 milyar 590 milyon ton olarak düşünülecek olursa bunun büyük bölümünün Türkiye'de ve Adıyaman'dan sağlanması bence çok önemlidir. Adıyaman'da son dönemlerde özellikle tekstil ve konfeksiyon anlamında iyi yerlerdeydik ve çok önemli girdiler sağlıyorduk ama bu saatten sonra ilimizde mermer sektörü de ön plana çıkan bir sektör oldu diyebiliriz.''

Uslu, Adıyaman'da faal olan ve yeni devreye girecek olan ocaklarla birlikte ilin ekonomisine girdi bakımından bakacak olunduğunda, mermerciliğin istihdam da belki tekstil sektörü gibi olmayabileceğini ancak ekonomik olarak tekstili ikiye katlayabileceğini savundu.

Uslu, ''Elimizdeki istatistiklere göre günde 100 kamyon mermer ortalama her kamyonu 25 ton olarak ve ton başına 200 dolar olarak ihracat bedelini hesaplayacak olursak ayda 150 milyon dolar bir girdi sağlamaktadır. Bu da çok önemli bir rakamdır ve tekstilin iki katı kadar gelir elde etmekteyiz'' dedi.

Mermer Adıyaman'da mamul haline gelirse gelir kat kat artacak

Bugün itibariyle üretilen mermerin kütlü mermer olarak Uzak Doğuya tonunun 150-200 dolar olarak ihracatı yapıldığını anlatan ATSO Başkanı Uslu, şunları kaydetti:

''Bu bizim için yeterli değildir. Biz bütün mermer ocaklarıyla ve sahipleriyle de görüşmekteyiz. Şu anda Dimer Mermer İşletmelerinin sahasındayız. Kendi ocaklarının bulunduğu arazide kendi mermeri mamul haline getirecek işleme tesislerini de kurmuşlardır. Buda ihraç edilen mermerin mamul hale getirilerek satıldığını düşündüğümüzde rakamlar en az on kat artacaktır. Rakamlar hem girdisinden hem de KDV'sinden otomatik olarak kat kat artacaktır. Kütlü mermeri mamul hale getiren işletmeler hem istihdam hem de katma değer açısından geliri en az 5 kat artıracak önemli bir gelişmedir. İnşallah bu mermer ocakları bu mermerleri mamul hale getirmek için yatırımlar yaparlar. Bizlerde üzerimize düşen her konuda onlara destek oluruz.''

Yer altı zenginlikleri bugün gün yüzüne çıkan zenginliklerimiz oldu

Yaşananların ülke açısından çok önemli gelişmeler olduğunu belirten Uslu, ''Bunlar geçmişte bize ait olan yer altı zenginliklerimizdi; ancak bugün gün yüzüne çıkan hazinemiz oldu. Bir taraftan yer altı zenginliklerimiz, mermer, taş ve maden ocaklarımız, diğer taraftan da günümüzde çok revaçta olan Hidro Elektrik Santrallerinin devreye geçmiş olması. Bu son yıllarda ülkemiz için ciddi gelişmeler ve yatırımlardır'' dedi.

Bugün Türkiye'nin cari açığını tetikleyen en büyük faktörlerden birisinin enerji açığı olduğuna işaret eden Uslu, şunları söyledi:

''Yılda yaklaşık 40 milyar dolar kadar enerji açığı yaşadığımızı ve oluşan cari açığı düşünecek olursak enerji bizim için çok önemli bir faktördür. Bugün bin 600 kadar büyük küçük Hidro Elektrik Santralinin devreye girmesiyle birlikte 16 adet Atatürk Barajını üretecek yatırım demektir. Yine hem cari açığı hem de katma değeri tetikleyecek, bugüne kadar gün yüzüne çıkmamış ve boşuna heba edilen bizim zenginliklerimizdir. Adıyaman'da çıkarılan mermerin Uzak Doğu için talep gören çok kaliteli bir mermer olduğunu görüyoruz. Hem ihracat hem de iç pazarda Adıyaman mermerinin çok ciddi bir rağbet gördüğünü hem duyuyoruz hem de biliyoruz. Görüştüğümüz işletme sahiplerinden aldığımız bilgilere göre Adıyaman'dan çıkan mermerin çok kaliteli ve kıymetli olduğunu duyuyoruz. Zaten Mersin Limanlarından günde 100 kamyon mermer ihracatının yapılması bunu açıkça ortaya koyuyor. Geleceğin mermer merkezi Adıyaman'dır. Hem kalite hem de rezerv açısından Türkiye'de çıkan mermerin dörtte birinin burada bulunması ilimizin bu sektörde cazibe merkezi olacağının açıkça göstermektedir.''

Adıyaman'daki ilk mermer işletmelerinden DİMER A.Ş Mermer Şantiyesi Şefi Jeoloji Mühendisi Oktay Kılıç da, çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:

''Diyarbakır ve Kahramanmaraş'ta da mermer ocaklarımız var. Bu bölgeye yaklaşık 5 yıl önce yapılan AR-GE çalışmalarının ardından geldik ve bu işte öncü olduk. Daha sonra başka bizlerden sonra bölgeye ve Adıyaman'a başka firmalar da geldi. 80 kadar çalışanı ve onlarca iş makinesi ile bölgede mermer çıkarmak için faaliyet gösteriyoruz. Gelecekte Adıyaman mermerin başkenti olabilir. Gelecekte birçok firma burada yoğunlaşabilir. Mermercilik ilerde çok gelişecek bir sektör, Uzak Doğuya ihracat yapıyoruz. Hem ülke hem de Adıyaman ekonomisine katkıda bulunmak bizim için mutluluk verici.''

Müşterinin bu bölgeden çıkan mermere ilgisinin çok iyi olduğunu ifade eden Kılıç, ''Zaman zaman piyasalarda bir durgunluk olsa da çıkardığımız mermer kaliteli ve iyi cila alan hatta fazla işçilik istemiyor. Çevre köylerden çalıştırmak için aldığımız elemanların yanı sıra Sinop'tan ve civardaki birçok ilden eleman alıyoruz. Aynı zamanda bu elemanlara Diyarbakır'da eğitimler vererek onları yetiştirip, çalışmalarımıza ve üretimlerimize devam ediyoruz. Burada istihdama katkı sağlıyoruz'' dedi.