Uygarlık İstasyonu


Uşak Valisi Kayhan Kavas , daha önce İçişleri Bakanlığı'nda Mahalli İdareler Genel Müdürü iken, 2000 yılında Kurulan Tarihi Kentler Birliği'nin (TKB) hem oluşum sürecinde, hem de danışma kurulunda, önemli katkılarla görev yaptı. Uşak Belediye Başkanı Mesut Apaydın da TKB üyeliğiyle birlikte kentin tarih ve kimlik değerlerini yeniden öne çıkartacak projelerde yoğunlaşınca, gar alanının ve binalarının bir 'müzeler kompleksi' şeklinde kent kültürüne kazandırılması fikri her iki kamu kurumunun 'birlikte' sahiplendikleri bir projeye dönüştü.

Geçen haftalarda, hem Ulaştırma Bakanlığı'ndan, hem de Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan 'onay' alan ve 'destek' sözleri verilen proje hakkında Vali Kayhan Kavas diyor ki: 'Bu projeyle Uşak Garı'nın öncelikle bir Kent Tarihi Müzesi; yanı sıra Devlet Demiryolları Müzesi, aynı alanda büyük bir Arkeoloji Müzesi, Uşak Halıları Araştırma Enstitüsü gibi çeşitli müzeleri içeren bir açık hava müzeler kompleksi haline gelmesi planlanıyor. Böylece çok dar bir binaya sıkışmış ve eleştiriler alan Uşak Arkeoloji Müzesi de geniş bir mekâna kavuşacak.'

Böylesi bir 'Müze Park' ın kültür ve tarih meraklılarıyla birlikte 'kent yaşamı' yla da buluşması için, 'tarhana' , 'alacatene' , 'çömlek kebap' 'tas' , 'katmer' , 'çingen' , 'ebem' , 'arapaşı' , 'haşhaş sürtmesi' , 'bükme' , 'köpük helva' gibi, yöresel Uşak yemeklerinin sunulacağı lokantalarla araştırma merkezi, kütüphane, kahve, spor alanları vb. işlevler de düşünülmekte.

Proje gerçekleştiğinde ise bir yandan trenlerin duracağı, bir yandan da kültürün ve sanatın doyasıya yaşanacağı, ülkenin ve belki de dünyanın tek 'uygarlık istasyonu' yaratılmış olacak. Tabii başta Ulaştırma Bakanlığı olmak üzere, ilgili tüm kurumlar 'demiryoluna vefasızlığı' da artık terk ederlerse.