'Uyku Vadisi' Canlanıyor



Ziyaretçilerini uyuttuğu için 'Uyku Vadisi' diye anılan Milas'ın Gökçeler Köyü'ndeki bölgede, Muğla Valiliği 'temalı park' projesini hayata geçirecek.

Muğla Kültür ve Turizm Müdürü Erdem Uyanık, Muğla Valiliği' nin, Değirmendere Kanyonu ve tarihi Hamzabey Çayı'nın geçtiği 'Uyku Vadisi' olarak ünlenen bölgede, ekoturizmi geliştirmek için başlattıkları projenin çok kısa sürede hayata geçeceğini açıkladı.


Projede her şey var
Uyanık, temalı park projesiyle İncirli Mağarası'nın da içinde bulunduğu alanda, kültür kampı, bölgenin kültürel ve tarihi değerlerinin bir arada sunulacağı Karia Açık Hava Sergisi, yöresel el sanatları ve tarımsal ürünlerin satılacağı 'Anadolu El Sanatları Köyü', beş adet seyir terası, üç adet gölet, üç adet dinlenme noktası, mağara yönetim birimi ve yürüyüş yollarının yer aldığını anlattı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın mali desteğinde yürütülecek projeyle doğal çevrenin korunarak turizme kazandırılmasının amaçlandığını belirten Uyanık, "Uyku Vadisi'nin uyanmaya başlamasıyla Gökçeler Köyü'nden göçenler geri dönmeye başladı" dedi. Uyanık, bölgeye doğa sporları yapmak için geçen yıl 4, bu yıl 5 bin yabancı turistin geldiğini kaydetti.

Parfümeri dükkânı gibi
Rizeli müteahhit 64 yaşındaki Ahmet Demirkaya ise, 'Uyku Vadisi'ne Gökçeler Köyü'nden tek giriş noktasını 10 yıl önce çiftlik yapmak için satın aldığını söyledi.
Kendisine ait alanda balık ve çeşitli hayvanlar yetiştirirken, mağaraların keşfedilmesiyle doğaseverlerin bölgeye akın ettiğini anlatan Demirkaya, şöyle konuştu: "Çok insan gelmeye başlayınca, buranın tüm insanlara açılmasının daha iyi olacağını düşündüm. Ahırı yüzme havuzuna çevirdim, restoran açtım. Turistler bu doğal ortamı çok seviyor ve mutlu oluyor. 4-5 yıldır sürekli gelen yabancılar var."

Özellikle baharda 70 çeşit ağaç ve bitki örtüsünün yaydığı kokuyla bölgenin adeta parfümeri dükkânına döndüğünü belirten Demirkaya, "Değirmendere, insanların oksijenin rehavetine kapılıp, uykuya dalmaları sonucu 'Uyku Vadisi' olarak ünlendi. Burası adeta bir cennet" diye konuştu.