Uzakdoğu Ülkelerinin Türkiye Emlak Piyasası İlgisi Artışta



Keller Williams Türkiye Başkanı ve kurucu ortağı Emre Erol, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TUİK) yayınladığı konut satış istatistiklerini değerlendirdi. Yüksek kredi faizleri, döviz kurundaki hızlı yükseliş ve Türkiye’deki seçim öncesi belirsizliğin, 2014 ilk çeyrekteki konut satışlarının 2013 ilk çeyreğine kıyasla yaklaşık yüzde 6 düşmesine neden olduğunu belirten Erol; yaşanan durgunluğa bağlı olarak gayrimenkul piyasasındaki gerilemenin olağan olduğunu sözlerine ekledi. Erol, emlak satışlarındaki dönemsel düşüşün çok büyütülmemesi gerektiğini vurgulayarak “Seçim belirsizliklerine rağmen Türkiye ekonomisi ve emlak sektörünün geçtiğimiz dönemlere kıyasla çok daha sağlam olduğu görüşündeyiz” ifadesini kullandı.

İkinci el konut satışları yüzde 52’ye çıktı

TUİK Mart ayı satış rakamlarını inceleyen Erol, yeni konut projeleri başta olmak üzere, satışların hızlanmaya başladığını; birinci el konut satışları Şubat ayında 38 bin 74 iken, bu rakamın Mart'ta 41 bin 983’e çıktığını söyledi. Erol, “Mart ayındaki ikinci el satışlar toplam konut satışlarının yüzde 52’sini oluşturdu. Bu istatistiği 2014 yılı içerisinde pozitif bir gösterge olarak algılayabiliriz” şeklinde konuştu.  

İç talebin yanı sıra yabancıların da Türkiye gayrimenkul piyasasına olan talebinin ülkedeki siyasi ve ekonomik istikrarla doğru orantılı olduğunu belirten Erol; özellikle son yıllarda mütekabiliyet yasasındaki değişiklikler, kaliteli gayrimenkul stoğundaki artış ve yüksek getiri oranlarından dolayı yakalanan ivmenin devam edeceğine inandığını kaydetti.  

Mersin ve Aydın’a yabancı ilgisi

Emre Erol, yabancıların yatırımlarını ikamet etmek ve kira geliri elde etmek amacıyla değerlendirdiğine işaret ederek, şöyle devam etti:

"Diğer ülkelerde, başta Keller Williams danışmanları olmak üzere, birçok gayrimenkul profesyoneliyle iletişim halindeyiz. Artık görmeye alıştığımız Rusya, Körfez ülkeleri ve Türki Cumhuriyetleri’nin yanısıra Hindistan ve Uzakdoğu ülkelerinin de Türkiye emlak piyasasına olan ilgisi artışta. Bunun dışında İngiltere, Almanya, Kuzey Amerika ülkelerinin ilgisinin sürdüğünü de yakından gözlemliyoruz".

Türkiye’de İstanbul, Bursa, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerin yanısıra Antalya, Bodrum, Mersin, Aydın da yabancıların gayrimenkul yatırımlarını değerlendirmek için tercih ettiği şehirler arasına girmeye başladı. Erol, güney bölgelerinin tercih edilmesini iklim, doğal güzelliklerin yanı sıra dönemsel kiralamalara olan talebe bağlı olduğunu da dikkat çekti.