Uzakdoğu’nun Venediğinde Yüzen Çarşı




Tayland'ın başkenti Bangkok yakınlarındaki “Yüzen Çarşı”, kayık trafiği keşmekeşi arasında alışveriş yapılan dünyanın en özgün pazar yerlerinden biri olarak kendini gösteriyor.

Bangkok'un 110 kilometre batısında, toplam 32 kilometre uzunluktaki kanallardan oluşan Damneon Saduak bölgesi, geleneksel Tayland yaşamının özenle korunduğu bir pazara ev sahipliği yapıyor; "Yüzen Çarşı".

Dönemin kralı 6. Rama tarafından ulaşım amacıyla 1866 yılında yaptırılan kanallar, yöre insanının yaşam tarzını belirleyen en önemli etken olmuş. Yaşam alanlarının da bu kanalların etrafı olmasını sağlayan bu yapı nedeniyle bölge insanı, çarşı ve pazar ihtiyaçlarını da kanal üzerinde gidermeyi sürdürüyor.

Yüzen Çarşının, "Uzakdoğu’nun Venediği" olarak adlandırıldığı Bangkok'ta, tarihe karışan benzer pazarların akıbetine uğramaması için çaba harcanıyor.

Yüzen Çarşıya Bangkok'tan gelenleri, önce geniş bir alanda kurulan ve Tayland'a özgü, ağırlıklı olarak ağaçtan yapılan hediyelik eşyalar ya da ipek ve keten kıyafetlerin, buraya özgü kayıkların resmedildiği mini tabloların satıldığı ahşap bir alışveriş alanı karşılıyor.

Satıcıların çoğunluğunu oluşturan kadınların başlarından Tayland'ın kendine özgü geniş çevreli ''muak ngob'' şapkaları eksik olmuyor. Bölgenin de temel geçim kaynağı olan Hindistan cevizi olmak üzere ananas, mango, dev greyfurtu andıran papaya, rambutan, gül elması ve daha nice tropikal meyvelerle dolu kayıklar, kadınların aheste kürek çekmeleriyle kanallar üzerinde salınıyor.

Pazarı gezenler, aldıkları meyveleri orada tüketmeyi tercih ediyor. Teknelerle ilerlerken, yerel halkın kanal suyunda kimi zaman çocuklarını yıkaması kimi zaman bulaşık ya da çamaşır yıkaması, buranın günlük yaşamını tamamlayan başka bir ayrıntı olarak dikkatleri çekiyor.