'Uzun Vadede Kanser Riski Var!'



Kimya Mühendisleri Odası (KMO), Ankara'yı susuzluğa mahkum eden Anakent Belediyesi'nin Kesikköprü Barajı'ndan içme suyu getirme projesini eleştirdi.
"Ankara halkı bir çeşit ölümü gösterip, sıtmaya razı edilme noktasına getirildi" görüşünü dile getiren KMO, Kızılırmak'taki atıkların mevcut teknolojiyle arıtılamayacağını, suyun kullanılması durumunda uzun vadede "kanser olma riski" bulunduğunu bildirdi.

KMO Yönetim Kurulu'nun yaptığı açıklama susuzluğa çare olarak gösterilen ve Anakent Belediyesi'nin aralık ayına kadar bitirmeyi planladığı "Kızılırmak'tan su getirme" projesinin yaratacağı olumsuz sonuçları ortaya koydu. KMO, susuzluk sorununa çözüm olarak sunulan Kesikköprü projesinin başka sorunlara yol açacağını vurgularken, "Ankara halkı bir çeşit ölümü gösterip sıtmaya razı edilme noktasına getirilmiştir" açıklamasını yaptı. Devlet Su İşleri'nin (DSİ), 2003-2004 yıllarda Kessikköprü ve Hirfanlı baraj gölleri ile Kızılırmak'ın kirlilik özelliklerine ilişkin kapsamlı bir çalışma yaptığı ifade edilen açıklamada, DSİ'nin çalışmasında şu bulgulara ulaşıldığı belirtildi:

İçme suyu olarak kullanılamaz
"Kızılırmak nehrinin doğal yapısı itibariyle klorür, sülfat ve sertlik değerleri çok yüksektir. Bu parametreler içme ve kullanma açısından çok önemlidir ve ileri arıtma teknikleri kullanmadan düşürmek mümkün değildir... Mikrobiyolojik ölçüm sonuçları da Hirfanlı ve Kesikköprü Barajları sularının bakteriyolojik açıdan kıta içi II. sınıf su kalitesinde olduğu ve içme suyu olarak kullanılamayacağını göstermektedir. Ankara için içme, kullanma suyu planlamalarında bu durumlar göz önüne alınarak varsa Kızılırmak dışındaki seçeneklerin tekrar değerlendirilmesinin yararlı olacağı sonucuna varılmıştır."

KMO, Kesikköprü projesinin yaratacağı sorunları şöyle sıraladı:

- Metal iyonları da dahil olmak üzere, toplam çözünmüş katıların bir ipucunu veren iletkenlik değerleri Kesikköprü baraj gölünde TS 266 standardına göre tavsiye edilen değerin çok üzerindedir.

- İvedik Arıtma Tesisi girişinde iletkenlik 251 (microS/cm) değerinde ve çıkışında 267 iken, Kesikköprü Baraj gölünde bunun 6 katından daha fazla olup ortalama bin 541 değerindedir.

- Toplam çözünmüş katıların kurulu olan arıtma tesisindeki teknoloji ile giderilmesi mümkün değildir.

- Kesikköprü suyundaki klorür miktarı, Ankara şebekesine şu anda verilmekte olan sudan 40 kat fazladır. Sülfat miktarı 22 kat, kalsiyum miktarı 5 kat daha fazladır.

- Kesikköprü Barajı'nın suyu, fiziksel parametreler yönünden 3. sınıf, organik parametreler yönünden 1. sınıf, inorganik parametreler yönünden 3. sınıf ve bakteriyolojik parametreler yönünden 2. sınıftır.

İvedik Arıtma Tesisi yetersiz
İvedik Arıtma Tesisi'nde, Kesikköprü Barajı'ndan gelecek sudaki katyon ve anyonların mevcut arıtma teknolojisi ile uzaklaştırılamayacağı belirtilen açıklamada, iyonların suyun tadı ile kullanıldığı cihazı bozduğu kaydedildi. Arıtma işlemi için yüksek yatırım ve işletme maliyetleriyle arıtma sisteminin kurulması gerektiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Nitekim, Kızılırmak üzerinde Kesikköprü Barajı'ndan sonra yer alan Kapulukaya Barajı'ndan su alan Kırıkkale'nin mevcut arıtma tesisinde, İvedik tesislerinde halen uygulanmayan aktif karbon dozajlaması yapılmasına rağmen, elde edilen su yeterli kaliteyi sağlayamamaktadır. Bu nedenle Kırıkkale Belediyesi yeni yatırım yaparak ileri teknoloji arıtma tesisi kurma kararı almıştır."

Kızılırmak suyu iyileştirilmeli
Kızılırmak suyunun bakteriyolojik açıdan iyileştirilmesi için de "ozonlama" ya da "ultraviyole ışınla dezenfeksiyon" yatırımlarına ihtiyaç duyulduğuna dikkat çeken KMO, söz konusu tekniklerin kullanılmaması durumunda belediyenin yurttaşları kısa va-dede bakteriyel enfeksiyon, uzun vadede de kanser olma riskiyle karşı karşıya bırakacağına işaret etti.