Uzun Vadeli Yatırım Düşünenler için Konut İdeal



Finansal enstrümanların yanısıra konuta yatırım yapmak da ideal bir seçenek olarak görülüyor. Çünkü krizde dip yapan emlak fiyatları hâlâ bu kayıplarını telafi edebilmiş değil. Uzmanlar şu anda hem fiyatların hem de yüzde 1’ler civarında bulunan aylık konut faizinin konut almak için uygun olduğu konusunda mutabık. Ancak parası olanın, emlakta seçici olması gereken bir dönem.

İyi hesap kitap yapmak gerekiyor. Satın alınan gayrimenkul ne kadar sürede kendini karşılar? Arsa ve inşaat maliyet toplamı, gayrimenkulü ne için aldığınız gibi soruların cevabını daha baştan belirlemeniz gerekiyor. Bu konuda birkaç tüyo vermek gerekirse, kira gelirine ihtiyacınız yoksa arsa veya arazi alın. Kira almak istiyorsanız tercihinizi konuttan yana değil, dükkân almaktan yana kullanın.

Ağaoğlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu: Lokasyonu doğru seçen kaybetmez

Doğru yerde doğru projeye alım yapan kimse kaybetmez. Türkiye’de gayrimenkule yatırım yapan her zaman kazanır. Geçmişte hep böyle oldu. Sıkışıp satmıyorsanız, bekleyecek vaktiniz varsa krizde bile para kazanabilirsiniz. Türkiye’de fiyatların hala taban olduğunu düşünüyorum. Uzun vadeli düşünenler için nitelikli projeler prim potansiyeli taşıyor. Amatör yatırımcıya arsa ve arazi yatırımı tavsiye etmem. Arazi geliştirme işi profesyonellerin işi. Tapusu bende diye güvenmeyeceksin. İmarıyla uğraşacaksın. Gayrimenkulde nitelikli yerlerden, ulaşım akslarına yakın yerlerden alanlar kazanacak. Uzun vadede Türkiye’nin imajının düzelmesiyle birlikte bugün 2 bin - 5 bin dolar bandında satılan İstanbul’daki evlerin metrekaresi 20 - 30 bin doların üzerine çıkacak. Biz bu rakamları duyacağız. İşyerlerinde ise kira çarpanı daha düşük. Ödenilen paraya daha iyi gelir sağlıyor.

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya: Maket aşamasında alan iyi kazanır

Faizlerin bu kadar düşük gayrimenkul fiyatlarının da bu kadar makul olduğu bir dönemde en akıllıca yatırım gayrimenkul. Alıcı için çok büyük fırsatlar barındırıyor. Güvenilir ve büyük şirketlerin yeni satışa çıkardığı projelerde daha ulaşılabilir fiyatlarla satış yapıldığını görüyoruz. Ayrıca özellikle başlangıç aşamasında yatırımcılar için iyi fırsatlar var. Çok iyi kazanç elde edebiliyorlar. Dükkân konusunda ise çok iyi fırsatlar olmuyor. Mülk sahibi çok sıkışmamışsa iyi dükkânlarını kolay kolay satışa çıkartmaz.

Arazi noktasında ise daha organize olmak gerekiyor. Tek başlarına yatırım yapmalarını doğru görmüyorum. Arsa yatırımında ısrar edenlere ise merkezden uzak yerlerden ziyade merkezde, göz önünde ufak arsaları almalarını öneririm. Yatırım için alanların yüzde 65’i kiraya vermek için alıyor. Bugünkü faiz oranlarıyla kiraya vermek için alınabilir. Şu anda faiz oranları, bugünkü koşullara göre düşeceği en dip noktalara gelmiş durumda. Uzun dönemde faiz oranlarının 0.50 seviyelerine geldiği dönemde emlak büyük patlama yapar. Şu an konut alamayacak olan çok büyük kitle de taksitle ev alabilir duruma gelecek.