Uzungöl'ün 69 Yılı Kaldı

150 gönüllünün üç yıllık çalışmaları sonuçlandı. Hazırlanan final raporunda Uzungöl için acilen önlem alınması gerektiği vurgulandı

Trabzon'un turistik beldesi Uzungöl'e yönelik hazırlanan ve BM Küresel Kalkınma Fonu tarafından desteklenen 'Uzungöl Tabiat Parkı Sorunları ve Çözüm Önerileri Araştırma Projesi' tamamlandı. Toplam 150 gönüllünün katkısıyla hazırlanan projede, gölün 69 yıl ömrünün kaldığı, önlem alınmaması halinde kuruyacağı bildirildi.

Çaykara İlçesi'ne bağlı Uzungöl Beldesi'nde, yöreye adını veren turistik gölün sorunları ve çözüm önerilerine yönelik yapılan araştırmalar, 3 yıllık bir çalışmanın ardından sonuçlandı. Çalışmalara, aralarında 40 bilimadamının da bulunduğu çeşitli kurum ve kuruluşlardan toplam 150 gönüllü kişi katıldı. 'Uzungöl Tabiat parkı Sorunları ve Çözüm Önerileri Projesi' kapsamında yapılan incelemeler ve ölçümler sonucunda, Karester Yaylası ile Haldızen Deresi aracılığıyla göle gelen alüvyon ve sedimentlerin büyük kirlilik oluşturduğu belirlendi. Önlem alınmadığı takdirde gölün 69 yıl sonra tamamen kuruyacağı saptandı.

Projenin final raporu hakkında bilgiler veren Karadeniz Çevrecileri Derneği Başkanı Kenan Kuri, yaklaşık 50 yıl önce derinliği 25 metreyi bulan Uzungöl'ün, bugün en derin yerinin 6.5 metre olduğunun altını çizdi. Kenan Kuri, 'Beldeye özelliğini ve turist akışını sağlayan göldür ve kurtarılması gerekiyor. Çalışmalarımızı, yerel yönetimlerin yanısıra, KTÜ, çevre, halk, kültür ve turizm il müdürlüğü ile sivil toplum örgütlerinin ortak hareketi ile gerçekleştirdik. Bu proje Uzungöl'ün kaderini değiştirecek' dedi.