Vahdettin Köşkü, Başbakanlık Çalışma Ofisi mi Oluyor?



Boğaziçi Köprüsü’nü kullanarak Anadolu Yakası’na geçerken sol tarafa bakarsanız, Çengelköy’ün hemen üzerindeki tepede Vahdettin Korusu’nu görürsünüz. Korunun tam tepesindeki iki dev yapı ise, tarihi Vahdettin Köşkü yıkıldıktan sonra yerine yapılan replika Vahdettin Köşkü’dür.

Soğan başlı kubbeli

Osmanlı’nın son padişahı Vahdettin’in adını taşıyan köşk, 2. Abdülhamit’in padişahlığı döneminde Fransız-Türk levanten Mimar Alexandre Vallaury’ye yaptırıldı. Soğan başlı kubbesiyle mimari açıdan nadir yapılar arasında gösterilen köşkün bulunduğu 60 dönümlük koru içinde küçük köşkler, bahçıvan evi ve sera da yer alıyordu. Köşk 1984 yılında, korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescillendi.

Turgut Özal’ın başbakanlığı döneminde korudaki köşkler Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından restore edildi. Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre, restorasyon çalışmalarını yıllar sonra inceleyen İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, yıllar önce yapılan restorasyon sırasında köşklerin betonarme olarak yenilendiğini üzerinin de ahşap ile kaplandığını tespit etmiş ve tarihi yapıların yıkılıp aslına uygun olarak yeniden inşa edilmesine karar verdi.

Tamamen yıkıldı

Restorasyon geçiren ancak aslına uygun yapılmayan çalışmalar sonucu harap hale gelen ve aralarında Vahdettin Köşkü’nün de bulunduğu yapılar yaklaşık 3 yıl önce tamamen yıkıldı.

Son senaryo

Restorasyonun başında turistik tesis, daha sonra yabancı devlet adamlarının kalacağı konuk evi olacağı konuşulan Vahdettin Köşkü için son senaryo ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ofisi olacağı yönünde. İddialara göre, geçtiğimiz günlerde onaylanan Çengelköy’deki dev kamulaştırmanın amacı da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın köşke gelip gidişi sırasında trafiğe takılmaması için yapıldı.

Çengelköy'ü değiştirdi

Bakanlar Kurulu, İstanbul Büyüşehir Belediyesi’nin talebi üzerine toplam 4 bin metrekarelik arazinin ‘acele kamulaştırlmasına’ karar verdi.

18 Haziran 2013 tarihli Bakanlar Kurulu kararı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onaylamasından sonra 2 Temmuz tarihli Resmi Gazete’de yayınlandı. Hazırlanan palana göre, Boğaziçi Sahil Şeridi ve Öngörünüm Bölgesi Uygulama İmar Planı ve Vahdettin Köşkü ve Çevresi Yol Düzenlemesi Projesi kapsamında vatandaşların tapulu arazilerinden 61 parselde, 2 metrekareden 197 metrekareye varan istimlak yapılacak. Proje kapsamında Çengelköy’deki ışıklar kaldırılıp, Çengelköy’den Boğaziçi Köprüsü yönüne olan trafik tek yönlü olacak. İBB tarafından daha önce kamulaştırılan ve halen otopark olarak kullanılan 28 dönümlük araziye de iki katlı yer altı otoparkı yapılacak.