Isı Tasarrufu İçin Yalıtım Önerisi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), sağlık, temiz çevre ve tasarruf için binalarda ısı yalıtımına önem verilmesi gerektiğini bildirdi. İBB’den yapılan yazılı açıklamada, belediyenin, İstanbul’daki binalarda ısı yalıtımı konusunda bilgilendirme çalışmalarına ağırlık vereceği belirtildi. Açıklamada, Türkiye’deki enerji tüketiminde binaların payının yüzde 31, ulaşım sektörünün payının yüzde 19, sanayinin payının yüzde 42 ve diğer enerji tüketiminin payının ise yüzde 8 olduğu kaydedildi.

Türkiye’deki mevcut 11 milyonu aşkın konutun yüzde 45’inin apartman dairesi, yüzde 55’inin ise müstakil ev olarak inşa edildiği belirtilen açıklamada, konutların yüzde 10,2’sinde çatı yalıtımı olduğu, yüzde 89,8’inde ise yalıtım bulunmadığı, konutların yüzde 87’sinin tek camlı, yüzde 13’ünün ise çift camlı olduğu vurgulandı. Konutlardaki ısı kaybının yüzde 40’ının dış duvarlardan, yüzde 30’unun pencerelerden, yüzde 7’sinin çatılardan, yüzde 17’sinin apartman girişlerinden ve yüzde 6’sının da bodrumlardan kaynaklandığına dikkat çekilen açıklamada, Türkiye’de birim alanı ısıtmak için kullanılan enerjinin Avrupa ülkelerinin 2,5 katı olduğu bildirildi.

Açıklamada, yapılan hesaplamalar sonucu binalardaki enerji tasarruf potansiyelinin yüzde 50’den fazla olduğu kaydedilerek, bir yılda yapılan ısı yalıtımlı binalarda enerji tasarruf potansiyelinin parasal karşılığının yaklaşık 400 milyon YTL, mevcut konutlardaki enerji tasarruf potansiyelinin de yaklaşık 4 milyar YTL olduğunun tahmin edildiği belirtildi. Isı yalıtımının sağlık, temiz bir çevre ve tasarruf anlamına geldiği vurgulanan açıklamada, vatandaşlardan Isı Yalıtım Yönetmeliği’ne titizlikle uymaları istendi.