Validebağ Korusu’nda Direnişe Devam



İstanbul’un Üsküdar ilçesinde bulunan 1’inci derece doğal ve tarihi sit alanı Validebağ Korusu’nda AKP’li belediye tarafından yapılmak istenen ‘Rehabilitasyon Projesi’ne karşı direniş nöbeti birinci yılını geride bıraktı. Yağmur çamur demeden korunun talana açılmasına karşı nöbet tutarak direnen Validebağ Gönüllüleri ve Validebağ Savunması birinci yıl açıklaması yaptı.

Açıklamada, “Sıcakta, soğukta, fırtınada, karda, yağmurda devam ettiğimiz mücadelemiz, Üsküdar Belediyesi’nin Validebağ Korusunun koru olduğunu kabul edene kadar devam edecek. Rant heveslileri hiç vazgeçmiyorlar. Ama unuttukları bir şey var. Biz de vazgeçmiyoruz, buradayız ve direnmeye devam edeceğiz” ifadelerine yer verildi.

Tahrip Edildi

BirGün'den Ezgi Can Ceylan'ın haberine göre; Validebağ Gönüllüleri tarafından yapılan açıklamada geri bırakılan 1 yıl şöyle özetlendi:

- 2020 Mart ayında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Validebağ Korusu’nun 26 bin metrekarelik bölümünü ‘bakım ve onarım yapılması amacıyla’ 2 yıl süreyle Üsküdar Belediyesi’ne tahsis etti. Üsküdar Belediyesi bir firmaya bu işi 17 milyon TL’ye ihale etti. Dava açarak bu ihaleyi iptal ettirdik.

- 21 Haziran günü masa açarak nöbet tutmaya başladık.

- 10 Ağustos tarihinde Üsküdar Belediyesi sabah saatlerinden başlayarak 100’e yakın kişiyle ve polis eşliğinde Koru’daki otsu bitkileri biçmeye başladı. Mahalle sakinleri olarak ve destekçilerimiz ile durdurduk. O günün akşamı belediye önünde bir basın açıklaması yaparak bu olayı protesto ettik.

- 21 Eylül 2021 günü sabah saat 5.30’da belediye Koru’ya onlarca kamyon dolusu kum ve moloz dökmeye başladı. Engelledik. Birkaç yola kum döküldü, yollar genişletildi ve yükseltildi, doğal doku bozuldu. Belediye başkanı hakkında suç duyurusunda bulunduk.

- Bu arada, 2018 yılında açtığımız millet bahçesi davasında ve 2021 yılında açtığımız Koruma Amaçlı İmar Planı davalarında yürütmeyi durdurma kararlarını da geçtiğimiz 1 yıl içinde aldık. Bu davaların sonuçlanmasını bekliyoruz.

Koru’yu Savunuyoruz

Validebağ Savunması tarafından yapılan açıklamada ise sürece ve Koru’nun önemine dikkat çekildi. Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.