Validebağ Korusu'nda Şafak Baskınıyla Yıkım!



DHA'nın haberine göre, İstanbul Üsküdar’da, inşaat girişimlerine karşı bir süredir semt sakinlerinin ‘koruması’ altında olan Validebağ Korusu’ndan bu sabah 5-6 sularında iş makinaları sesleri yükselmeye başladı. Zabıta ekipleri ve çevik kuvvet bölgede hazır bekletilirken, inşaatın olduğu yerde eylem yapan Validebağ Gönüllüleri ve mahalle sakinleri inşaatın hukuksuz olduğunu ve direnişlerini sonuna kadar sürdüreceklerini söyledi.

Validebağ Korusu içinde yer alan otoparkta cami yapılabilmesi için Üsküdar Belediyesi plan değişikliğine gitti. Planda yeşil alan olarak görünen arazi dini tesis alanına çevrildi. Mimarlar Odası plan değişikliğine itiraz etti. Belediyenin asli görevinin yeşil alanları çoğaltmak olduğu belirtilerek 1200 metrekarelik parsele cami yapılamayacağı, Cami yapılabilmesi için minimum 5 bin metrekare gerektiği, mescit için bile 2 bin metrekare alana ihtiyaç duyulduğu ileri sürüldü. Mahkemenin tayin ettiği bilirkişi de hazırladığı raporun sonuç bölümünde “Söz konusu alanın 1/5 bin ölçekli Nazım İmar Planı Tadilatı ile yeşil alandan çıkartılarak cami alanına alınmasının, plan yapım ve yöntem ve tekniklerine uygun olmadığı kanaatindeyiz” demişti.

Mahkemenin karar vermesi beklendiği sırada iş makinalarının bu sabah otoparka şafak baskını yapması Validebağ Gönüllüleri’ni de kızdırdı. Sabah saatlerinden itibaren iş makinalarını çalıştırmamak için eylem yapan gönüllüler, mahkeme kararının beklenmesini istiyorlar.

Validebağ Gönüllüleri’nden Arif Bilgin şöyle konuştu

“2012 yılı sonunda Üsküdar Belediyesi, yeşil alan olarak gözüken bir alanı ve şu anda otopark olarak kullanılan bir alanı dini tesis alanına çevirdiler. Buna karşı itirazlar yapıldı, davalar açıldı. Bildiğim kadarıyla 4 tane dava açıldı. 4 davanın üçünün bilirkişisi şöyle rapor verdi. Bu raporda dini tesis yapılamaz, camii yapılamaz, bunu da Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yönetmeliğine dayandırdılar. Ayrıntılarını daha fazla bilmiyorum ama deniyor ki 4 bin metrekareden aşağı camii yapılamaz. Burada 1200 metrekare alan var. Buraya değil camii mescit bile yapılamaz aslında. Cami, imam evi yapacağız, sohbet evi yapacağız. Sığması mümkün değil. Hepsi minyatür olacak. İmar hukuksuz çünkü dava açılmış bir de yürütmenin durdurulması kararının alınması aşamasındayız. Bilinçli olarak giriliyor.. Yürütmeyi durdurma kararı alınırsa geçmiş ola denilebilecek. Biz geçmiş olmadığını düşünüyoruz. Bu karar geri alınabilir, bu işlem geri alınabilir, hatta iyi ki kazdılar biz buraya ağaç dikeceğiz. Direnişimiz aynen sürecek, buraya tek bir metrekare ne okul ne cami yaptırmayacağız.”

Eski belediye başkanından destek

Üsküdar'daki Validebağ Korusu girişinde inşaat çalışmalarına başlayan iş makinelerine tepki gösteren ve nöbet tutmaya başlayan mahalle sakinlerine İstanbul eski Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna'dan destek geldi. Birkaç gün önce dozer ve inşaat ekiplerinin geldiği arazide olayları yatıştırmaya çalıştıklarını belirterek Gürtuna, “Uzlaşma yaklaşımı bu operasyonun gizlenmesi amacını taşıyormuş. Dini değerleri olan bir insan olarak buna çok üzüldüm. Ağlamak geldi içimden, o kadar rencide oldum. İşin geldiği boyut üzüntü verici bir hale geldi" dedi. Gürtuna, “Sabah erken saatlerde baskın tarzında bir olay cereyan etti. Yapılmak istenen cami hayırlı bir iş. Ama yapılma tarzı itibariyle insanları rahatsız eden bir tarzı var" diye konuştu. Çevredeki camilerde cemaatin çok az olduğuna dikkat çeken Gürtuna, “Sitelerin diğer yanlarında camiler var. Camilerde insanlar yok. Bir saf, iki saf, bazen 2-3 kişi oluyor. Camiler dolar taşar da yeni camiye ihtiyaç olur yaparız. Öyle bir durum söz konusu değil. Keşke daha olumlu ve uyumlu şekilde çözülseydi. Önce bu insanların ikna edilip rızalarının alınması gerekirdi" ifadesini kullandı.

Üsküdar belediyesi: Ruhsatlı cami inşaatına engel oluyorlar

Üsküdar Belediyesi'nden de konuyla ilgili bir yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, "Üsküdar Altunizade Mahallesi Raufpaşa Sokak 34 numarada yapılmak istenen ruhsatlı plan projeli küçük bir cami inşaatını bir grup vatandaş engellemek istiyor. Günlerdir basını arayan ve cami inşaatını protesto etmek için yasal olmayan yollara baş vuran vatandaşlar araçlarını cami arsasına bırakarak engellemeyi sürdürüyorlar" denildi.