Valilik Vatandaşın İsyanını Aylar Sonra Gördü



Giresun’un Doğankent ilçesi Çatalağaç köyünde ormanlık alanda bir maden şirketi, yaklaşık 2 ay önce Kurşun- Çinko- Bakır Ocağı açma çalışmasına başladı. Yöre halkı ve Harşit Çevre Platformu, şirketin doğaya zarar verdiğini, dereleri ve su kaynaklarını kirlettiğini, kirliğin Harşit çayına karışarak balık ölümlerine neden olduğunu belirterek tepki gösterdi.

Sözcü’den İsmail Akduman’ın haberine göre; köylüler, tepkiler üzerine Giresun Valisi Enver Ünlü’nün muhtarlar ile toplantı yaptığını ve “Bu şirkete yardımcı olmamız gerekiyor” dediğini hatırlatarak, hafriyat çeken kamyonların köy yollarını dahi bozduğu söyledi.

CHP Tirebolu İl Genel Meclis Üyesi Ömer Cebeci, CHP İlçe Başkanı İrfan Tüfekçi, Harşit Vadisi Platformu üyeleri ve köylüler ile birlikte bölgede inceleme yaparak bir rapor hazırladı.

Madenin yaklaşık yüzde 70 eğimli bir yerde yapıldığını ve güvenli olmadığını belirten Cebeci, “Maden çalışmaları, oksijen deposu ve yüz yıllık biyo çeşitlilik niteliği tescillenen ağaçların olduğu bölgede yapılıyor. Bu ağaçlarda tehlikede. Daha şimdiden çıkarılan hafriyatın yol kenarlarına ve dere yataklarına vahşice döküldüğünü gördük. Bunun sonucu oluşan çamurlu su Harşit Çayını bulandırmış ve bulanık su Tirebolu'ya ulaşmış durumda” dedi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Valilik doğa tahribatını kabul etti
Vatandaşların ve çevrecilerin tepkileri üzerine, Doğankent İlçe Jandarma Komutanlığı yaptığı incelemede şirketin dere yataklarına ve yol kenarlarına toprak döktüğünü tespit etti. 30 Haziran’da da bir heyet bölgede inceleme ve denetim yaptı.

Aylardır sessizliğini koruyan Giresun Valiliği ile Doğanken Kaymakamlığı aynı açıklamayı yaptı. Açıklamada, “Yapılan denetimler sırasında maden şirketinin faaliyet alanından geçen Derindere Deresi'nin yan kollarına, söz konusu madenin flotasyon binasının ve çevresinin inşaatı aşamasında oluşan hafriyat/toprak malzemenin ulaştığı tespit edilmiştir. İlgili kurumlar tarafından söz konusu alanda alınacak önlemler ve yapılacak imalatlar hakkında ilgili firmaya gerekli uyarılar yapılmış olup Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Giresun İl Müdürlüğü tarafından da 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun 20. maddesi kapsamında idari para cezası uygulanarak çevreye verilen olumsuzluğun giderilmesi için süre verilmiştir.” denildi.

“ÇED gerekli değildir raporu ile Türkiye talan ediliyor”
CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, maden şirketinin ÇED gerekli değildir raporunu aldığını ileri sürdü. Ülkenin maden kaynaklarının değerlendirilmesi ve işletilmesi konusunda itirazlarının olmadığını dile getiren Tığlı, “ÇED gerekli değildir kararları ile her türlü kontrolden uzak tutulan, AKP'nin imtiyazlı şirketleri tarafından yapılan talana itiraz etmeyecek miyiz? Madencilik faaliyetlerinin henüz işletme aşamasına geçmeden, kurulma aşamasında dahi vahşi ve sorumsuz yöntemlerle çevremize verdiği zararlara şahit oluyoruz. ÇED gerekli değildir raporlarıyla Türkiye talan ediliyor.” diye konuştu.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.