Valilikten Dava Rekoru



İzmir Valiliği, 2005 ve 2009 yılları arasında Büyükşehir Belediye Meclisi’nin aldığı 158 karar için iptal davası açtı. Buna karşın, İstanbul’da iki, Konya’da üç benzer dava olduğu, Kayseri ve Ankara’da hiç dava açılmadığı ortaya çıktı.

Dört yıldır İzmir’de süren dava trafiğine tepki gösteren CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin’in İçişleri Bakanı Beşir Atalay’a İzmir ve dört büyük kentteki durumu öğrenmek için verdiği soru önergesine gönderdiği yanıt çarpıcı sonuçları gözler önüne serdi. Beş kentin valisi tarafından İçişleri Bakanı’na verilen yanıtlara göre, valilikler tarafından büyükşehir belediyesi meclis kararlarına karşı İzmir’de 158, Konya’da 3, İstanbul’da 2 dava açıldığı bildirildi. Ankara’da Valilik tarafından Büyükşehir Belediye Meclisi kararlarının iptali için hiç dava açılmadı. Beş kararın iptali için Ankara İl Özel İdaresi dava açtı. Kayseri’de de hiç dava yok.

8 dava açıldı

İzmir Valisi Cahit Kıraç, İçişleri Bakanlığı’na açılan davalarla ilgili dökümü de gönderdi. Buna göre İzmir Büyükşehir Belediye Meclis kararlarının iptali için 2005’te 100, 2006’da 22, 2007’de 8, 2008’de 19 ve 2009’da 8 dava açıldı. Kıraç, davalardan 43’ünün Meclis’in kanunen devredemeyeceği görevleri ilçe ve ilk kademe belediyerine devrettiği protokallerin, 24’ünün TEDAŞ’ın kullandığ trafo yerlerinden bedel talebi kararının iptali için açıldığını bildirdi. İmar konusunda 91 dava açıldığını belirten Kıraç, bu davaların uzman teknik raporlar doğrultusunda olduğunu belirtti.

İçişleri Bakanlığı’na bilgi veren İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin iki, Avcılar ve Bakırköy Belediye Meclisi’nin birer kararına karşı dava açıldığını aktardı. Ankara Valisi Kemal Önal ise 2005 yılından bugüne kadar İl Özel İdaresi’nin 5 adet Meclis kararına karşı iptal davası açtığını bildirdi. Önal, Valilik tarafından ise ne imar ne de devir protokolleriyle ilgili hiç iptal davası açılmadığını İçişleri Bakanlığı’na iletti. Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, sadece 2005 yılında 3 imar plan tadilatının iptali için dava açıldığını, Kayseri Valisi Mevlüt Bilici ise bu süreçte hiç dava açmadıklarını bildirdi.

Görev ihmali olur

Vali Kıraç, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin imar konusunda aldığı kararları inceleme yetkisini Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü’nden almadığını, ancak eleştirilere karşı takviye yapıldığını bildirip şöyle demişti: “Yasa gereği meclisin aldığı kararları incelemek durumundayız. Önüme gelen raporda bir eksik olduğu söyleniyorsa dava açılmasını isterim. Yapmazsam, görevimi ihmal etmiş olurum. Kentin önünü tıkamak gibi bir düşüncemiz asla olamaz. Belki ilerde kurumlar arasında uyumu sağlayabilmek için ortak çalışmalarını isteyebiliriz. Komiteler toplanıp ortak bir görüş üzerinde uzlaşsınlar, kararlar yargıya gidip süreç uzamasın.”

Ersin: AKP’de dava az

CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, İzmir Valiliği’nin Büyükşehir Belediye Meclisi kararlarına karşı yağmur gibi iptal davaları açtığını söyledi. Davaların yıllarca sürmesinin, Belediye’nin kilitlenmesine ve işlerin önemli ölçüde aksamasına neden olduğunu belirten Ersin, “Davalar kentin gelişmesini engelliyor. Sorun hukuki olmaktan çıkmış, siyasi boyut almıştır. Valilik davalarına bir de Kamu İhale Kurumu ihale iptalleri eklendi. Belediyelerin eli kolu bağlandı. Buna karşın İçişleri Bakanlığı’ndan verilen bilgiye göre AKP’li başkanların görevde olduğu Ankara, İstanbul, Kayseri ve Konya Büyükşehir Belediyeleri’nde 2005’ten bu yana imar düzenlemeleri ve devir protokolleriyle ilgili açılan davaların sayısı karşılaştırıldığında İzmir’in cezalandırıldığı görülmekte” dedi.