Valinin 'Dere Yatağı' Özeleştirisi

Batman Valisi Haluk İmga, İluh Deresi kenarındaki mahallelerde 10 can alan selin bir kez daha gündeme getirdiği çarpık kentleşme konusunda özeleştiriden kaçınmadı ve "Sakıncalı yerlerde yapılaşmanın önlenmesi öncelikle belediyelerin, sonra da bizlerin görevi" dedi.

İmga dün düzenlediği basın toplantısında soruları yanıtlarken, "taşkın ıslahı yapılmasaydı kayıpların çok daha büyük olacağını" söyledi. "İluh Deresi kenarındaki yapılaşmanın kentsel dönüşüm planı çerçevesinde yeniden ele alınması gerektiği kanaatindeyim" diyen İmga, selden önce buradaki evlerin tahliyesi konusunda vatandaşlara uyarıda bulunduklarını vurguladı. İmga, "Ama adamı, insanları zorla yerlerinden edemiyorsunuz, tahliye edemiyorsunuz" diye konuştu.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Kayhan da AA'ya yaptığı değerlendirmede planlama ve tedbirle bu tür afetlerin önlenebileceğini vurguladı. Türkiye'de kent meteorolojisine ilişkin uygulamalar yapılmadığını ve söz konusu uygulama olmadıkça benzer olayların tekrar edebileceğini dile getiren Kayhan, "Meteorolojik karakterli hadiselerin, deprem gibi tahmini zor değil. Meteorolojik olaylar, 4-5 gün önceden belirlenerek yetkililere duruma ilişkin bilgi veriliyor" şeklinde konuştu.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Derviş Günday da "Facianın bu boyutta yaşanmasının sorumluları, belediye başkanlığı yaptıkları kentlerin sorunlarını çözeceği yerde başka amaçlar peşinde koşarak bir ayağı sürekli Brüksel'de ve Strasbourg'da olan yerel yöneticilerdir" diyerek tepki gösterdi.