Van Gölü'nde Kirlilik Alarmı



Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Çevre Sorunları Araştırma Komisyonu raporuna göre, Van Gölü'nde kirlilik had safhaya ulaştı. Atık suların kirlettiği göl kıyısında bulunan yerleşim yerlerine bir an önce arıtma tesisi kurulması isteniyor.

AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu'nun konuyla ilgili hazırladığı raporda, Van Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) ön arıtma tesisinin bulunmadığı, şeker, çimento ve diğer fabrikalar ile et entegre tesisinin arıtmasının etkin çalıştırılamadığı belirtildi. Katı atıkların ayrıştırılmadan göl etrafına yığıldığına dikkat çekilen raporda, kontrolsüz olarak göle bırakılan atıkların kirlilik yükünü artırdığı ifade edildi.

Komisyon raporunda, kirliliğin ortadan kaldırılması için öncelikle belediyeye ait atık su arıtma tesisinin modifiye edilmesi, enerji sorunundan kaynaklanan performans düşmesinin giderilebilmesi için jeneratör sağlanması gerektiği tespitinde bulunuldu. Arıtılmış atık su deşarj borusunun göldeki akıntılar dikkate alınarak uzatılması, ayrıca göl çevresinde bulunan ilçe ve yerleşim birimlerinin arıtma tesislerinin ivedilikle kurulması istendi.