Van Gölü’nün Kirlilik Haritası Çıktı



Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nce (YYÜ) yapılan 4 aylık araştırmada yerleşim alanları ve akıntının olmadığı bölgelerde kirliliğin yoğun olduğu belirlendi.

Van Gölü kıyılarının 530 kilometrelik kıyı şeridinde yapılan incelemede, gölün yüzde 40’ının yüzmeye elverişsiz bölgeler olduğu görüldü. Haritada eksik kalan 90 kilometrelik bölüm ilkbaharda tamamlanacak.

YYÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. Orhan Deniz, Van Gölü’nün 530 kilometrelik sahil şeridini 4 ay boyunca yaya olarak gezdiğini ve buralardan aldığı su örnekleriyle kıyıların kirlilik haritasını çıkardığını söyledi. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Fuat Doğu ile ortaklaşa hazırladıkları çalışmada, gölden alınan su örneklerinin laboratuvar ortamında incelendiğini ve sudaki kaliform sayısının çıkartıldığını belirten Deniz, kirliliğin, yerleşim alanları ve akıntının olmadığı bölgelerde yoğun olduğunu ifade etti. Deniz, su örneklerinden elde edilen bulgulara göre Van Gölü kıyı şeridinin kirlilik haritasını çizdiğini bildirerek şöyle dedi:
“Van Gölü kıyılarının 530 kilometrelik kıyı şeridinde yaptığımız incelemede, gölün yüzde 40’ının yüzmeye elverişsiz bölgeler olduğunu gördük ve yüzmeye elverişlilik açısından sınıflandırdık. Bu sınıflandırmaya göre, haritada bir ile işaretli yerler temiz, 2 az kirli, 3 kirli, 4 ise çok kirli ve göle girilmesi risk taşıyan yerlerdir.”

Van’ın Gevaş İlçesi’nin Altınsaç Köyü ile Bitlis’in Tatvan İlçesi Reşadiye Köyü arasındaki 90 kilometrelik sahil kesiminden kara ulaşımı olmaması nedeniyle su örnekleri alamadıklarını belirten Deniz, bu bölgede ilkbaharda tekne ile inceleme yapacaklarını ve haritada eksik kalan bölümü tamamlayacaklarını söyledi. Hazırladığı yeni proje ile mevsimlere göre Van Gölü kıyılarındaki kirlilik oranını da araştıracağını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Orhan Deniz, projenin hayata geçirilmesi durumunda, Ocak ayından itibaren Van Gölü kıyılarından alınacak su örnekleriyle kış haritasını çıkaracaklarını sözlerine ekledi.