Bin Yıldır Kapalı Olan Kale Kapısı Açılıyor



Bursa’nın merkeze bağlı Nilüfer ilçesi Gölyazı beldesinde Roma devrinden kalan kalenin yaklaşık bin yıldır kapalı olan kapısı sonunda açılıyor. Antik Lapedium kentinin kalesi olarak bilinen ve belde halkının ‘Sır Kapısı’ adını verdiği kaleden ne çıkacağı merakla bekleniyor.

Gölyazı Belediye Başkanı Ethem Şahin, “Yıllardır kalede altın bulunduğuna dair söylentiler vardı. İlgili yerlerle iletişim kurduk ve gerekli izinleri aldık. Önümüzdeki günlerde kalenin kapısını açacağız.” dedi. Kalenin kapılarından ve sur kalıntılarından alınan numunelerin karşılaştırıldığını belirten Şahin, bunların aynı olduğunun tespit edildiğini bildirdi. Şahin, kaleye uzanan surlarda ‘Büyük saraya gider’ anlamında Roma dönemine ait yazılar bulunduğunu ifade etti.

Lapedium kentine ait kalenin yapılışı ve tarihteki rolü konusunda şu ana kadar herhangi bir bilgi ve belgeye ulaşamadıklarına dikkat çeken Başkan Şahin, “Çok araştırma yapıldı; ama kaleyle ilgili bir bilgi ve belgeye ulaşamadık. Sadece Roma döneminden kalan kalenin o dönemde yaşayan insanlar tarafından kapatıldığı bilgisi var. Eğer içerisinde han modelinde bir yapıt ortaya çıkarsa turizme kazandıracağız.” diye konuştu. Anıtlar Yüksek Kurulu ve Bursa İl Müze Müdürlüğü ekipleriyle birlikte yakında kapıyı açma çalışmalarına başlanacağını anlatan Şahin, kalenin turistik açıdan büyük öneminin olduğunu kaydetti. Belde halkından 60 yaşındaki Mustafa Metin ise, çocukluğundan bu yana kaleyle ilgili söylentileri duyduğunu, ama buna rağmen kale kapısının hiç açılmadığını söyledi.

İstiklal Savaşı’na kadar Rum köyü olan Gölyazı’nın şimdiki sakinlerinin çoğu mübadele (karşılıklı vatandaş değişimi) döneminde Selanik’ten gelmiş. Gölyazılılar balıkçılığı da burada öğrenmiş. Gölde turna ve sazan türü balıklar var. Belde halkının ‘feki’ dediği küçük bir balık türü ise en çok tutulan balık cinsi. Yaklaşık 2 bin 500 kişinin yaşadığı belde, yalnız balıkçılıkta değil, ticarette de ustalaşmış. Türkiye’nin dört bir yanından balık temin eden Gölyazılılar, Nahçıvan’dan bile balık getiriyorlar. Beldede şimdi tüm gözler tam bin yıl sonra açılacak kalenin kapılarında.