Van'da Depremin Yıktığı Mahalleler Yeniden Kuruldu



Van'da 9 Kasım 2011'de 2'si otel olmak üzere 25 binanın yıkıldığı, 40 kişinin hayatını kaybettiği depremde 30 kişi ise enkaz altından sağ kurtarılmıştı.

Kırsal mahallelerde kerpiçten yapıların tamamen yıkıldığı kentte vatandaşlar, yaşadıkları acı dolu günleri devlet desteğiyle yeniden inşa edilen konutlarda unutmaya çalışıyor.

Depremden en çok etkilenen Tuşba ilçesindeki Alaköy Mahallesi de inşa edilen yeni yapılarla güvenli ve modern yapılara kavuştu.

Sarsıntı nedeniyle büyük hasarın meydana geldiği Alaköy'de "evini yapana yardım" modeliyle 100 ev, 2 okul inşa edildi, çocuklar için parklar yapıldı.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Genellikle kerpiç evlerin bulunduğu köylerde, depremler nedeniyle binlerce ev yıkıldı ya da ağır hasar gördü.

Van depreminin ardından "evini yapana yardım" kapsamında 13 bin hak sahibine konut yapıldı. Onlarca okul ve cami inşaatı tamamlandı.

Mahalle Muhtarı Zeki Akyürek, yaptığı açıklamada, depremin üzerinde 9 yıl geçmesine rağmen depremin acısını unutamadıklarını söyledi.

Depremin ardından devletin tüm imkanlarının kendileri için seferber edildiğini hatırlatan Akyürek, "Evlerimizin hepsi briket ve kerpiç evlerdi. Hepsi eski yapılardı ve depremde yıkıldı. Can kayıplarımız oldu. Ondan sonraki süreçte devletimiz bütün gücüyle maddi ve manevi her konuda bizlere destek verdi." dedi.