Vapuru Soran Belediye Taksim Meydanı’nı Sormuyor



Kadir Topbaş’ın Twitter’dan Taksim Meydanı projesini açıklamasının ardından “yayalaştırma projesi’’ne dair tartışmalar alevlendi. Topbaş, ihalenin mart ayında tamamlanacağını duyurdu ve meydanın “mümkün olduğunca’’ bol ağaç ve yeşil dokusuyla yeni bir görünüme kavuştuğunu söyledi. Birgün Gazetesi'nden Emrah Temizkan'ın haberine göre, Topbaş’ın açıkladığı projeyi uzmanlar değerlendirdi.

Katılımcılık Bu Planın Neresinde?

Prof. Dr. Murat Güvenç (Sosyolog, İstanbul Şehir Üniversitesi): Taksim Meydanı iktidarların güç gösterme alanı. Belediyenin “Yayalaştırma Projesi’’ olarak yaptığı son müdahalenin toplumu ne hale getirdiğini gördük. Her şeyin sorulacağı söylendi ancak yine bir emrivakiyle karşı karşıyayız. Projeyi kimin, nasıl ürettiği hakkında kimsenin bilgisi yok. Vapurları İstanbullulara soran belediye, meydanı kimseye sormuyor. Bu “sizin için bunu tasarladık’’ anlayışı. Ağaçlar betonun üzerine nasıl dikilecek? Büyük saksılar ya da tepeler yapıp ağaçlar dikmek ne kadar anlamlı? Taksim bir miting alanı, bu hamleler miting ihtimalini ortadan kaldırıyor. Proje, meydan düzenlenmesi başladığında ortaya çıkmalıydı. Tüneller yapıp, meydanı betonla kapladıktan sonra düzeltmek daha zor. Bu, Taksim Meydanı’na yapılan ilk müdahale değil, son da olmayacak. Meydan simgesel mücadele alanı olarak kalmaya devam edecektir. Şehir mekanlarıyla bu şekilde mücadele etmemek gerekir.

Can Atalay (Avukat, Taksim Dayanışması sözcüsü): 2009 onaylı Beyoğlu Koruma amaçlı nazım imar planı iptal edildi. Bu plan, Taksim Meydanı’nın parçası olduğu Beyoğlu’nu Kentsel SİT alanından kopartarak hazırlanıp 1 Mayıs Alanı’nı emekçilere kapatan, Tarlabaşı tehciri sonucunda eşsiz kârlar kazanılanarak sermayedarların kârına kâr katan ve Taksim Gezisi’ni AVM’leştirmek için hazırlandı. Proje hangi yasal dayanakla gerçekleşecek? Hangi koşullarla ihaleye çıkacak? Bir kentte arazi kullanımına ve ulaşıma ilişkin kararlar birlikte ve ancak imar planıyla gerçekleştirilebilir.

Yaşar Adanalı (Sosyolog, Stuttgart Üniversitesi, Mülksüzleştirme Ağları): Kadir Topbaş’ın Twitter’dan paylaştığı görsellerin dışında projeyle ilgili detaylı bilgi yok. Taksim Meydanı gibi, ülke tarihinin en önemli kırılma anlarından birinin sebebi olan ve bizzat tarihin yazıldığı bu mekânda yapılacak projenin ne usulü ihale yoludur, ne de projesinin bilgisinin paylaşılacağı yer Twitter’dır. Biz bitmiş projenin görsellerini görmek istemiyoruz, projenin katılımcı bir şekilde hazırlanmasını talep ediyoruz. Aynen Topbaş’ın da “Otobüs durağının yeri bile değişse halka soracağız” dediği gibi. Ayrıca Taksim için acil ve asli olan bu kent meydanının mevcut kolluk kuvvetlerinin işgalinin sonlandırılması, hukuksuzca uygulanan gösteri ve toplanma yasağına son verilmesidir.