Vardiyayı Teke Düşüren Mermerci Teşvik Bekliyor



Bir yandan artan maliyetler, diğer yandan en büyük pazarlardan biri olan ABD'de inşaat sektöründe yaşanan kriz, doğaltaş sektörünü sıkıntıya soktu. Vardiyaların teke indirildiği sektördeki firmalar, işlenmiş ürüne teşvik verilmesini istiyor. Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, geçen yıla kadar üç vardiya çalışan sektörün, son dönemde günde sadece sekiz saat çalışmak zorunda kaldığını söyledi. Yüksek faiz ve düşük kura dayalı ekonomi politikasının, enerjideki zamların sektörü sıkıntıya soktuğunu vurgulayan Erdinç, özellikle Ege'de kapanan firmalar olduğunu söyledi. Çoğu aile işletmesi olan ve sermaye açısından güçlü konumda bulunmayan sektördeki firmaların başka alanlara kaçtığını belirten Erdinç, "Aile birikimlerimiz de belli. 3 yıldır elimizdeki öz sermayemizi yiyoruz" dedi.
    
Unakıtan'a rapor yazacaklar

Sektörün içinde bulunduğu durumu hükümete ilettiklerini ifade eden Erdinç, sorunu çözmek için Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a bir rapor sunacaklarını söyledi. Erdinç, "Sayın bakan bizden tespit ve sorunları içeren bir rapor istedi. Raporu 20 Eylül'e kadar teslim edeceğiz. Raporda özellikle üretim maliyetlerini etkileyen istihdam, motorin, elektrik giderlerine dikkat çekeceğiz. Biz ürün alıp satan bir sektör değiliz. Doğaltaş ihracatçılarının yüzde 90'ı dağda taşı kesiyor. Fabrikasında onu işleyip, nihai ürün haline getiriyor. Fayans yapıyor. Muazzam miktarda işçilik, enerji ve motorin kullanıyoruz. Ondan sonra bunu net döviz girdisi olarak ülke ekonomisine kazandırıyoruz. Hükümet sektörün bu yapısını görmeli. Biz ümitliyiz. Başbakan nezdinde sorunlarımızın ele alınacağını ve bize destek verileceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

İşlenerek nihai ürün haline gelen doğaltaşa metrekare üzerinden destek istediklerini belirten Erdinç, şöyle devam etti: "Bunu da nakit para olarak istemiyoruz. Mahsup şeklinde de kullanılabilir halde olmalı. 2007 yılında 1 milyar 250 milyon dolar olan ihracatın, bu yıl 1.5 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. Rakamı 10 milyar dolara çıkarabiliriz. Dünyada doğaltaşın önemi biliyor. Dünya doğaltaş pazarı her yıl yüzde 25 büyüyor. Türkiye dünya mermer rezervleri bakımından zengin. Bunu değerlendirmek gerekiyor."


    
Doğu Türkistan'da birçok fırsat var

30 Ağustos-4 Eylül tarihlerinde Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile birlikte Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde çeşitli temaslarda bulunduklarını ifade eden Arslan Erdinç, bölgede mermercilik, zeytinyağı ve madencilik sektörleri olmak üzere birçok fırsat bulunduğunu söyledi. Erdinç, "Pazarı değerlendirmek için öncelikle lojistiğin sağlanması gerekiyor. İhracatı Doğu Çin limanlarından değil, Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun uzatılması ile yaparız. Öte yandan Çin'in bir çok bölgesinde inanılmaz gökdelenler yapılıyor. Zaman kaybetmeden bu pazar için harekete geçmeliyiz" dedi.

Kaşgarlı Mahmud'un türbesi restore edilecek

Arslan Erdinç, Doğu Türkistan'daki Kaşgarlı Mahmud ile Yusuf Has Hacip'in türbelerinin mermer restorasyonlarını yapacaklarını söyledi. Erdinç, önümüzdeki dönemde de farklı noktalarda bu tarz tarihi yerlerin yenileme çalışmaları konusunda planlarının olduğunu dile getirdi. Erdinç, "Ayrıca mermer heykeller yapıp, dünyanın en büyük kentlerine hediye etmek istiyoruz. Türk mermerini bu şekilde tanıtabiliriz" diye konuştu.